nieuws

Logistiek vastgoed is in waarde gedaald

Warehousing

Het afgelopen jaar heeft de waarde van logistiek vastgoed forse klappen opgelopen. “Die is gedaald en dat betekent gewoon dat rendementen van beleggers over het afgelopen meestal negatief zijn”, stelt Koos Pons, directeur van Eurindustrial, onomwonden vast in de digitale januari-editie van Vastgoed Journaal.

Logistiek vastgoed is in waarde gedaald
Koos Pons

Of die negatieve rendementen ook gelden voor de beleggers van Eurindustrial wil Pons nog niets zeggen in het bewuste interview, aangezien pas eind februari, de jaarcijfers over 2008 bekend worden gemaakt. Wèl zegt hij: "Wij hebben in het verleden tegen hele mooie rendementen gekocht, we waren ook het eerste fonds op dit gebied toen we in 1999 begonnen, en het maakt ook heel veel uit hoe je huurders selecteert om risico’s te beperken."

 

Geen aankopen

Eerder werd gemeld dat de logistiek vastgoedbelegger in 2008 wilde uitbreiden dat is echter niet gebeurd volgens Pons. "We willen altijd wel uitbreiden. Op het moment dat er iets voorbij komt dat interessant is om in de portefeuille op te nemen zullen we daarop toeslaan. Ons adagium is echter: wij haasten ons nooit maar zijn snel als het moet. In een tijd van anderhalve week kunnen we zonodig een transactie afwikkelen.  Maar in 2008 hebben we niets gekocht. Want van wat er voorbij kwam konden we geen sluitende berekening maken."

 

Crisis overwinnen

Over de huidige crisis maakt Pons zich geen al te grote zorgen. "Het is dit keer inderdaad erger dan andere keren, want het is wereldwijd en lijkt alle branches te raken. Maar in het verleden werden alle crises overwonnen en waarom deze ook niet?"

 

Toekomstkansen

Ook is de Eurindustrial-directeur er van overtuigd dat een belegger met logistiek vastgoed op lange termijn goed zit. Want stelt Pons: "Logistiek zit op de plekken waar geld wordt verdiend. Een kantoor kun je bij wijze van spreken overal neerzetten. Maar opslag en overslag van goederen in een industrieel circuit zijn afhankelijk van de locatie: hoe beter die is hoe meer je verdient, want des te lager zijn de kosten. En op lange termijn groeit de wereldhandel en de distributie en overslag van goederen. In 2020 zou die al het dubbele moeten zijn van 2006. Dan zit je met een belegging die ook op lange termijn gericht is heel goed."

 

Bron: Vastgoed Journaal

Reageer op dit artikel