nieuws

Heftruckongevallen nemen weer toe

Warehousing

Het aantal ongevallen met heftrucks vertoont weer een stijgende lijn. De Arbeidsinspectie registreerde in 2007 in totaal 193 ongevallen met vorkheftrucks en magazijntrucks. Dat zijn er 11 meer dan in 2006 en bijna 30 meer dan in 2005. Het aantal dodelijke ongevallen met heftrucks in de afgelopen 10 jaar bedroeg 46. De statistieken over 2008 laten nog even op zich wachten.

Heftruckongevallen nemen weer toe
Heftruckongeval

 

Het aanrijden van werknemers komt het meeste voor: gemiddeld 80 per jaar. In de afgelopen 10 jaar waren dat er 849. Iemand die door een heftruck wordt aangereden, is over het algemeen zwaar gewond. Als een heftruck met zijn massieve banden over een voet rijdt, volgt vaak langdurig ziekteverzuim, revalidatie, verstoorde arbeidsrelatie, re-integratie naar ander werk, specialistische behandeling in het ziekenhuis, fysiotherapie en voor altijd een kwetsbare voet. De kosten voor de maatschappij, het bedrijfsleven en het slachtoffer zijn dan enorm.

 

Prijsvraag 5.000 euro

Om het aantal ongevallen met heftrucks terug te dringen, hebben de Arbeidsinspectie, het Rijk en het bedrijfsleven gezamenlijk een prijsvraag uitgeschreven. Het beste idee wordt beloond met een prijs van 5.000 euro. De oplossing kan worden gezocht in technische ideeën, slimme manieren van communicatie, of organisatorische maatregelen. De acceptatie van de oplossing wordt vergroot als ook kleine ondernemers er zonder al te grote kosten mee uit de voeten kunnen, zonder ingrijpende verstoring van het arbeidsproces.

 

Voorwaarden

De conceptoplossing bestaat uit maximaal 10 powerpointslides, eventueel met ondersteunende visualisaties. Het Powerpointdocument kan uitsluitend via de website van Battle of Concepts worden geupload. De deadline is echter al 11 januari.

Reageer op dit artikel