nieuws

Chinezen vestigen EDC’s in Nederland

Warehousing

Diverse Chinese bedrijven hebben besloten om hun Europese distributiecentrum te vestigen in Nederland. Machineonderdelen producent Yingliu koos voor Born en netwerkgigant ZTE vestigt zijn EDC in Den Haag. Ook maakte het Taiwanese bedrijf Senor Tech bekend dat het zijn Europese warehouse activiteiten onderbrengt bij Janssen Distribution Services in Venlo.

Chinezen vestigen EDC’s in Nederland
Yingliu vestigt zich zijn EDC op het Born Car Center

Yingliu, producent en exporteur van diverse metalen en keramische onderdelen zoals kleppen en speciale buizen voor auto’s, treinen en airco’s, huurt 2.000 vierkante meter magazijn- en kantoorruimte bij Born Car Center in Sittard-Geleen. Van daaruit worden afnemers in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië bevoorraad. De vestiging levert op termijn vijf tot tien extra arbeidsplaatsen op.

 

Gunstige ligging
Yingliu kiest voor Born vanwege de gunstige ligging in Europa en de bargeterminal. "De in China geproduceerde onderdelen worden in containers via de havens van Rotterdam en Antwerpen naar Born vervoerd. Daar worden ze overgeladen op trucks of omgepakt voor verdere distributie. Vooral richting West-Europa is dit de snelste en meest efficiënte manier", aldus Mart Dijk die namens NV Industriebank LIOF bemiddelde bij de komst van het Chinese bedrijf

 

Fiscaal klimaat

Ook de flexibele arbeidscontracten, de beschikbaarheid van parttimers en het gunstige fiscale belastingklimaat waren redenen voor het bedrijf om zich te vestigen in Nederland.

 

Chinese netwerkgigant
In navolging van Yingliu maakte ZTE Corporation, fabrikant van netwerk- en telecomapparatuur, bekend dat het zijn Europese verkoopactiviteiten onderbrengt in Den Haag in de vorm van een Europees hoofdkantoor en distributiecentrum. Ook Londen zou in de race zijn geweest voor de Chinese netwerkgigant. ZTE is de op een na grootste fabrikant van netwerk- en telecomapparatuur van China en is een directe concurrent van bedrijven als Alcatel-Lucent, Cisco, Nokia, Siemens Networks en Ericsson.

 

Bundeling verkoop

In het Haagse kantoor bundelt het bedrijf de negentien verkoopkantoren die ZTE momenteel in Europa en Turkije heeft. Ook het onderzoekslaboratorium dat de Chinezen in Frankrijk hebben, wordt waarschijnlijk verplaatst naar de hofstad, meldt het ministerie van Economische Zaken. Het is overigens nog onduidelijk wanneer ZTE zijn nieuwe hoofdvestiging in gebruik neemt.

 

Venlo

Vlak voor het eind van dit jaar koos het Taiwanese bedrijf Senor Tech ervoor om zijn Europese hoofdkantoor en warehousing activiteiten onder te brengen bij Janssen Distribution Services in logistieke hotspot Venlo. Het bedrijf dat, touchscreen kassa’s en daaraan gerelateerde apparatuur als cardreaders, printers en barcode-scanners, produceert en exporteert huurt kantoorruimte bij de logistiek dienstverlener en maakt gebruik van de logistieke diensten van Janssen.

Reageer op dit artikel