nieuws

Veiligheid speelt geen rol in sollicitatie

Warehousing

Bij de werving en selectie van magazijnmedewerkers speelt veiligheid niet of nauwelijks een rol. Dat is één van de conclusies uit het Nationaal Veiligheidsonderzoek van Logistiek.nl en Randstad. Een andere conclusie: de veiligheidstrainingen voor flexwerkers zijn onvoldoende.

Veiligheid speelt geen rol in sollicitatie
Nationaal Veiligheidsonderzoek: één op de drie magazijnen screent nieuwe medewerkers niet

   

Maar liefst één op de drie bedrijven screent zijn nieuwe magazijnmedewerkers op geen enkele manier. Van de bedrijven die nieuwe medewerkers wel screent, belt iets minder dan de helft ook oude werkgevers die niet als referentie zijn opgegeven.

 

Deze resultaten komen uit het Nationaal Veiligheidsonderzoek, waarvoor via Logistiek.nl in samenwerking met Randstad Logistiek 160 mensen zijn ondervraagd. In het vakblad T+O Warehousing staat deze week een uitgebreid verslag van dit onderzoek.

 

Arbeidsverleden                                     

Verder blijkt slechts acht procent in het sollicitatiegesprek vragen stelt over het ongevalsverleden van de kandidaat. Hooguit één op de vijf bedrijven vraagt om een Verklaring Omtrent Gedrag.

 

Aad van Pelt van Randstad Logistiek kan zich dat laatste wel voorstellen. "Het is een langdurige procedure met een beperkte waarde. Het is veel belangrijker om te kijken naar iemands arbeidsverleden", aldus de branchemanager van Randstad Logistiek.

 

Veiligheidsinstructies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tussen vaste medewerkers en flexwerkers zit volgens het onderzoek een duidelijk verschil als het gaat om de ontvangen veiligheidsinstructies. Zo leert slechts 40 procent van de flexwerkers over de veiligheidsinstructies uit een handboek met alle procedures en voorschriften. Vaste medewerkers maken hier meer gebruik van, 62 procent.

 

Het verschil is ook zichtbaar bij periodieke trainingen over situaties die aandacht verdienen. Zo’n 42 procent van de flexwerkers ondergaat dergelijke trainingen in tegenstelling tot 63 procent van de vaste medewerkers. De resultaten zijn opmerkelijk, omdat volgens Randstad Logistiek maar liefst 25 procent van de magazijnmedewerkers een flexwerker is.

 

Rendement

Dat investeren in veiligheid zich terugbetaalt in een hoger rendement voor de organisatie vindt 69 procent van de ondervraagden. Aad van Pelt, branchemanager Randstad Logistiek (foto), meent dat investeren in meer veiligheidsinstructies voor flexwerkers absoluut loont. Van Pelt: "Het lijkt er op dat bedrijven in de logistiek heel goed kunnen rekenen wanneer het gaat om de inzet van tijdelijk personeel, immers flexwerkers inhuren is veelal stukken goedkoper dan andere alternatieven. "

 

De rekenvaardigheid lijkt te stokken als het gaat om investeringen in tijd en/of geld die betrekking hebben op de veiligheid van de tijdelijke medewerkers. "Alsof deze kosten niet terug verdiend kunnen worden, of op z’n minst beschouwd kunnen worden als investeringen om erger te voorkomen", aldus Van Pelt.

 .

Reageer op dit artikel