nieuws

Schrikbarend weinig kennis over nieuwe Duitse verpakkingswet

Warehousing

Veel Nederlandse exporteurs van verpakte producten zijn niet of onvoldoende op de hoogte van de nieuwe Duitse verpakkingswet die vanaf 1 januari volgend jaar gaat gelden. Dat komt naar voren uit een inventarisatie die verladerorganisatie EVO heeft gemaakt onder een groot aantal leden.

Schrikbarend weinig kennis over nieuwe Duitse verpakkingswet
Weinig kennis over nieuwe Duitse verpakkingsbelasting

Volgens EVO blijkt verder dat veel bedrijven zelfs niet eens op de hoogte zijn van de huidige verplichtingen uit de Duitse verpakkingsverordening. Bedrijven lopen kans op forse boetes en klachten van hun Duitse afnemers, die in eigen land te maken krijgen met controlerende instanties.

 

Duaal systeem

Al sinds 1991 moeten in Duitsland productverpakkingen worden teruggenomen en op milieuvriendelijke wijze worden verwerkt. Exporteurs moeten sindsdien aangeven hoe zij dit hebben geregeld: doen ze dit zelf doen of hebben ze zich aangesloten bij een zogeheten duaal verwijderingssysteem (Duales System Deutschland).

De nieuwe verplichting waarbij iedereen zich moet aansluiten en dat ook moet kunnen aantonen, maakt het voor de Duitsers eenvoudiger te controleren of iedereen wel aan die verplichtingen voldoet.

 

Extra voorlichting

EVO houdt op 16 december een voorlichtingsbijeenkomst in Zoetermeer over de nieuwe Duitse verpakkingswet. De voorlichting is gericht op producenten en distributeurs die hun producten naar Duitsland exporteren en aan de daar geldende wetgeving moeten voldoen.

Reageer op dit artikel