nieuws

Arnhemse voedselbank draait overuren

Warehousing

De benefietshow voor voedselbanken op RTL4 heeft gezorgd voor een flinke toename van het aantal mensen dat gebruik maakt van de voedselbank Arnhem en omgeving. Vooral op vrijdagochtend is het een komen en gaan van bestelbusjes bij het krapbemeten centrale distributiecentrum op een voormalig legerterrein.

Arnhemse voedselbank draait overuren
Ruimtegebrek bij voedselbank Arnhem e.o.

Vanuit dit distributiecentrum, dat ooit fungeerde als sporthal voor dienstplichtige militairen, worden wekelijks de afhaalpunten in Arnhem en omgeving en lokale voedselbanksteunpunten in Gelderland tot en met delen van Overijssel en Utrecht voorzien van voedselpakketten. "Met 170 professionele vrijwilligers (voornamelijk gepensioneerden, red.) zorgen we er wekelijks voor dat 1.600 mensen een voedselpakket krijgen", zegt Tom Hillemans voorzitter van de landelijke federatie voedselbanken en de voedselbank in Arnhem.

 

Restvoorraden

Volgens Ger Schopman, bestuurslid van de Arnhemse voedselbank, brengt de voedselbank letterlijk in de praktijk waar een bank voor zou moeten staan. "Wat wij hier doen is het samenbrengen van vraag en aanbod." Grote bedrijven als Unilever, Pepsi, Nestlé, Bolletje en ook een supermarktketen als Jumbo weten inmiddels volgens Schopman hoe zij van hun overtollige restvoorraden af moeten komen. "We benaderen deze bedrijven door te zeggen dat wij een kostenbesparend idee hebben door overtollige voorraden, die vaak nog drie tot vier maanden houdbaar zijn, bij ons af te leveren in plaats van ze te moeten vernietigen want dat is een stuk duurder. We zijn dus een goed alternatief voor de vuilstort en deze win-win gedachte begint bij deze bedrijven steeds beter door te dringen."

 

Hulp transporteurs

De bedrijven zorgen vaak zelf voor het transport van de restvoorraden naar de voedselbank. Schopman: "Als dat niet mogelijk is kunnen we ook gebruik maken van verschillende transporteurs en logistiek dienstverleners die buitengewoon behulpzaam zijn en voor ons om niet de partijen ophalen en hier afleveren."

 

Froger effect

Schopman en Hillemans verwachten dat er dit jaar tussen de 1.500 tot 2000 ton aan voedsel het distributiecentrum zal verlaten. Hillemans: "In 2007 was dat nog 1.042 ton. Dat geeft dus maar weer eens aan hoe groot de noodzaak van voedselbanken in ons land is. De toenemende vraag komt overigens ook door het ‘Froger effect’ waardoor mensen minder schroom hebben om naar een voedselbank te gaan."

 

Groot ruimtegebrek

Het succes van Effe geen cent te makken van de Frogers heeft er ook toe geleid dat het huidige onderkomen van de voedselbank in Arnhem na drie jaar niet meer voldoet. Hillemans: "Het succes is ons hier echt overkomen, maar heeft als keerzijde dat we hier uit ons jasje groeien en dat begint een logistiek probleem te worden. We zijn dus naarstig op zoek naar nieuwe opslagruimte van zo’n 3.000 vierkante meter bij bijvoorbeeld een logistiek dienstverlener in Arnhem."

Reageer op dit artikel