nieuws

Heftruckongevallen jarenlang onderschat

Warehousing

Het aantal heftruckongevallen ligt met 1700 per jaar beduidend hoger dan altijd werd aangenomen. De Arbeidsinspectie registreerde over de afgelopen vijf jaar gemiddeld 170 aangemelde heftruckongevallen met ernstig letsel, waarvan circa 5 met dodelijke afloop.

Heftruckongevallen jarenlang onderschat
Heftruckongeval

De nieuwe informatie is enerzijds gebaseerd op de gebruikelijke analyse van door de Arbeidsinspectie (AI) onderzochte ongevallen. Dit zijn echter alleen de ernstige ongevallen, waarvoor een meldingsplicht geldt en die ook daadwerkelijk zijn gemeld. Daarnaast is er nu voor het eerst ook gebruik gemaakt van het Letsel Informatiesysteem (LIS) van de ‘Stichting consument en veiligheid’. Hierin zijn onder andere ook alle overige heftruck gerelateerde ongevallen opgenomen, waarbij mensen terecht komen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis, zonder dat dit aan de Arbeidsinspectie is gemeld. Dit verklaart de forse toename.

 

 

Oorzaken & aanbevelingen

Bij ernstige ongevallen gaat het in 36% van de gevallen om een voetganger die is aangereden door een heftruck. In 40% van die gevallen heeft het slachtoffer daardoor botbreuken opgelopen. Maar ook hoofdletsel (13%) en amputaties (8%) komen voor. Volgens de Arbeidsinspectie komen aanrijdingen nog steeds het meest voor. Dit komt vooral door het ontbreken van een goede scheiding tussen zones voor voetgangers en heftrucks, gevolgd door het niet tijdig zien of horen van elkaar. Reflecterende kleding maakt voetgangers beter zichtbaar voor heftruckchauffeurs. Een gematigde rijsnelheid van de heftruck kan volgens de Arbeidsinspectie ook al veel soelaas bieden. Kijk voor meer tips en informatie op het Arboportaal.

Reageer op dit artikel