nieuws

Edeka toont onbemand orderpicksysteem

Warehousing

De Duitse supermarktketen Edeka heeft voor een select gezelschap de deuren van het nieuwe dc in Hamm geopend. In het dc staat een volledig onbemand orderpicksysteem voor colli. Pallets worden volledig automatisch opgeslagen, gedepalletiseerd, gepickt en gestapeld op pallets of rolcontainers. De belangstelling van Nederlandse retailers was groot.

Edeka toont onbemand orderpicksysteem
De Case Order Machine voor het automatisch picken en stapelen van colli

 

Albert Heijn en Jumbo zijn elk op een andere manier al enkele jaren bezig met mechanisering van het orderpickproces op colliniveau. Edeka heeft in Hamm, onder de rook van Dortmund, het  OPM-systeem van Witron geïnstalleerd dat al ruim een jaar op volle toeren draait.

 

Op uitnodiging van leverancier Witron kwamen logistieke topmanagers van onder meer Albert Heijn, Schuitema, Jumbo, Plus, Hema en V&D maar wat graag naar Hamm om een kijkje te nemen. Ook Duitse, Britse, Belgische en Scandinavische retailers grepen de kans aan om het dc te bezoeken.

 

Automatisch ingeboekt

Het systeem van Edeka is ontwikkeld door Witron. De Order Picking Machinery start met het lossen van pallets, die door vrachtautochauffeurs van de leverancier op een rollenbaan worden geplaatst. Daar worden de pallets automatisch gecontroleerd en ingeboekt.

 

Pallets die in bulkopslag moeten, gaan naar het automatische hoogbouwmagazijn. Pallets die nodig zijn in het pickproces, gaan naar een automatisch depalletiseerstation. Hier worden de pallets laag voor laag afgestapeld en op een conveyor gezet.

 

Case Order Machine

Via een stelsel van conveyors wordt elke doos of andere omverpakking op een eigen tray geplaatst. De trays met colli worden vervolgens stuk voor stuk weggezet in stellingen met behulp van een soort miniloadkranen.

 

Tijdens het orderpicken worden de benodigde colli door diezelfde miniloadkranen weer uit de stellingen gehaald en via conveyors aangevoerd bij de Case Order Machine (COM). Deze machine is in staat de colli zonder menselijke tussenkomst van de trays te halen en via een aantal pushers op de juiste locatie op pallet of rolcontainer te plaatsen.  

 

Beter stapelen

Volgens Witron kan de COM 520 tot 570 colli per uur stapelen. De colli kunnen worden gestapeld in de schapvolgorde in de winkel. Met andere woorden: producten die in de winkel naast elkaar liggen, kunnen gegroepeerd op dezelfde pallet of rolcontainer worden gelegd.

 

Bijkomend voordeel is dat de COM beter stapelt dan de gemiddelde orderpicker. Dat kan tot 10 procent in transportkosten schelen.

 

Niet alle colli

Op topdagen passeren 210.000 colli per dag de 24 COM’s die Edeka heeft geïnstalleerd. Van de food-artikelen wordt circa 90 procent via dit systeem verwerkt. Door de aankoop van de Marktkauf-keten vorig jaar steeg het aantal te verwerken displays en non-food artikelen echter aanzienlijk. Omdat niet al deze artikelen geschikt zijn voor de OPM, wordt daarom 20 tot 25 procent van het totale volume manueel met behulp van voicepicking verzameld.

 

Daarnaast heeft Edeka het Dynamic Picking System van Witron geïnstalleerd voor orderpicking op item-niveau. Hiermee worden 55.000 items per dag gepickt.

 

Vers en diepvries 

De vers- en diepvriesproducten worden gepickt met voicepicking. "Het grootste probleem met de automatisering van versproducten is de piekcapaciteit", zegt Thomas Kerkenhoff. "Wil je het picken van versproducten mechaniseren, moet je de piekcapaciteit als uitgangspunt nemen. Met droge kruidenierswaren heb je nog tijd om de pieken uit te vlakken, met vers niet."

 

Edeka is niet de enige die dit systeem gebruikt. In totaal is het OPM-systeem ingezet in 14 projecten. Volgens Witron zijn hiermee in totaal al 1 miljard colli verzameld op zo’n 13 miljoen pallets.

[fotoalbum] 

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel