nieuws

Crisis goed voelbaar in logistiek vastgoed

Warehousing

De markt voor logistiek vastgoed voelt de economische teruggang en de onrust op de financiële markten. Dit zegt Valérie Vanbiervliet, directeur Benelux en Oost-Europa van logistiek vastgoedontwikkelaar Goodman in De Telegraaf. “De laatste maand voelen we dat een aantal partijen beslissingen ’on hold’ zet.”

Crisis goed voelbaar in logistiek vastgoed
Kredietcrisis logistiek vastgoed

"Een project waarvoor bijvoorbeeld op lokaal niveau al een akkoord was, werd vanuit het bestuur in de Verenigde Staten tegengehouden.", aldus Vanbiervliet in De Telegraaf van afgelopen zaterdag.

Investeren in logistiek vastgoed wordt gezien als minder risicovol dan beleggen in kantoren of winkels. Van Biervliet: "Het wordt beschouwd als een stabielere markt. De prijzen waren de laatste jaren niet zo gek als op de kantorenmarkt."

 

Institutionele beleggers

Volgens Vanbiervliet zijn er daarom nog voldoende investeerders die bereid zijn geld te steken in logistiek vastgoed. Het gaat daarbij vooral om grote institutionele beleggers. Maar ook die stellen zich nu terughoudender op. "De eisen die ze stellen aan investeringen zijn veel hoger dan vroeger, ze zijn veel selectiever."

 

Strikte voorwaarden

Ook wat betreft de financiering, ziet Van Biervliet duidelijk de gevolgen van de financiële crisis. Hoewel er nog wel banken zijn die krediet verstrekken, zijn de voorwaarden strikt. "Het is niet simpel, de voorwaarden die gesteld worden zijn streng." Er zijn ook kredietverstrekkers die helemaal geen leningen meer geven. "Die banken kunnen niet of willen niet", aldus de Goodman-directeur tegenover De Telegraaf vanaf afgelopen zaterdag.

 

Stroperige markt

Ook in het laatste nummer (24 oktober) van Logistiek bevestigen partijen als Jones Lang LaSalle, Eurindustrial en Estadium dat de logistiek vastgoedmarkt heeft te lijden onder de kredietcrisis. "We hebben nu te maken met een stroperige afwachtende gebruikersmarkt en dan gaat het met name om bedrijven hier die hun management in het buitenland hebben. Partijen informeren wel bij ons naar panden maar de echte beslissingen worden uitgesteld en dan gaat het vooral om bedrijven hier in Nederland met buitenlandse directies. Voor de beleggingsmarkt in logistiek vastgoed is de situatie overigens nog een graadje erger die ligt helemaal stil.", sombert Rik Sonneveld, associate director bij makelaar Jones Lang LaSalle.

 

Consumentengedrag

Wel verwachten ze dat de markt weer zal aantrekken. Sonneveld zijn hoop is er op gevestigd dat het consumentengedrag weer zal aantrekken rondom de komende feestdagen. "Als die weer kopen, gaan goederen ook stromen en dan zal er meer behoefte komen aan opslagruimte voor logistieke bedrijven." Ook heeft Sonneveld zijn hoop gevestigd op nieuwe markten, zoals Oost-Europa.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel