nieuws

Caterpillar zet veiligheid bovenaan agenda

Warehousing

Veiligheid staat ook bij de hoogste man van Caterpillar hoog op het prioriteitenlijstje. “Geen enkele taak is belangrijk genoeg om onveilig uitgevoerd te worden”, luidt het statement van topman Jim Owens. Dat principe geldt ook voor Caterpillar Logistics in Breda, dat genomineerd is voor het Veiligste Magazijn 2008.

Caterpillar zet veiligheid bovenaan agenda

 

Caterpillar is een fabrikant van onder meer graafmachines en heftrucks, die zelf ooit een operatie voor onderdelendistributie is opgestart. Inmiddels maken ook veel andere auto- en machinefabrikanten gebruik van de knowhow van Caterpillar op dit gebied.

 

Dat geldt ook voor het Koreaanse automerk SsangYong, dat een paar jaar geleden de logistieke dienstverleningstak van Caterpillar inhuurde voor de onderdelendistributie in Europa. Het onderdelen-dc van 10.000 vierkante meter is gevestigd in een deel van een zes jaar oud pand in Breda.

 

‘Veiligheid eerst’

Zoals gezegd is veiligheid door het topmanagement hoog op de prioriteitenlijstje van Caterpillar Logistics gezet. ‘Veiligheid eerst’, is dan ook één van de motto’s in de bedrijfsfilosofie van Caterpillar. Dat is ook te zien aan de volledig manuele operatie in Breda, die werk biedt aan 12,5 FTE.

 

Bij het zoeken naar veilige werkmethoden legt Caterpillar een opvallende creativiteit aan de dag. Een voorbeeld is de pompwagen met ingebouwde weegschaal die incidenteel wordt gebruikt. Om te voorkomen dat medewerkers hiermee wegrijden zonder de stekker van het laadstation eruit te trekken, wordt een kartonnen doos met waarschuwing ondersteboven op de pompwagen bevestigd.

 

Quick clean car

Er zijn meer voorbeelden. Voor calamiteiten bij de acculaadstations hebben medewerkers zelf een ‘quick clean car’ ingericht , zodat alle spullen die nodig zijn om erger onheil te voorkomen snel ter plaatse zijn. Voor het openmaken van dozen gebruiken de medewerkers sinds kort messen waarmee ze zichzelf niet kunnen verwonden.

 

Positief is ook dat Caterpillar ideeën oppikt van kandidaten uit voorgaande jaren. Net als Intervet dwingt ook Caterpillar de vrachtautochauffeurs hun sleutels aan de dockdeur op te hangen. Net als DHL (winnaar 2006) zijn naast de docks de posities voor vrachtautochauffeurs gemarkeerd.

 

Prijsuitreiking

De uitreiking van de prijs voor het Veiligste Magazijn van 2008 vindt plaats tijdens de Dag van het Magazijn op dinsdag 28 oktober in Diemen. Dit evenement is een congres over veilig en gezond werken in magazijnen en dc’s en bevat een groot aantal praktische en interactieve sessies.

[fotoalbum]

 

Lees ook:

  • Het programma van de Dag van het Magazijn
  • Het aanmeldingsformulier voor de Dag van het Magazijn
  •  

    Reageer op dit artikel