nieuws

West-Brabant laat zich kronen als dè hotspot

Warehousing

Met een toespraak van burgemeester Peter van der Velden (Breda) en een taart van NDL directeur Dirk ’t Hooft heeft de regio West-Brabant zich laten bejubelen als beste logistieke hotspot van dit moment. Vakblad Logistiek plaatste vorige week de regio als nummer één op haar jaarlijkse Logistieke Kaart van Nederland. West-Brabant verdrong daarmee Venlo van de eerste plaats.

West-Brabant laat zich kronen als dè hotspot
Logistieke Kaart van Nederland 2008

De taart die NDL uitreikte ging vergezeld van lovende woorden van directeur ’t Hooft. ‘Nederland kan nooit bovenaan staan als distributieland als dit land geen regio’s zou hebben, die zich willen ontwikkelen als logistieke hotspot. Deze regio heeft momenteel de beste mix van ruimte, mensen en overheid om een hotspot te zijn.’

Optimaal profiteren van ligging

De regio West-Brabant nam de nummer één positie over van Venlo, die de afgelopen jaren als beste uit de bus kwam. Volgens ’t Hooft is de samenwerking tussen locaties als Bergen op Zoom, Moerdijk, Oosterhout en Roosendaal heel effectief gebleken. De regio profiteert optimaal van de ligging tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen. ‘Goed om te zien dat er ook contacten zijn met Zeeland, de terminal in Vlissingen, om verder te zoeken naar samenwerking’, constateerde ’t Hooft. ‘Net als in andere regio’s neemt logistiek de rol van industrialisatie over.’

Twee jaar eerder dan gepland

Burgemeester Peter van der Velden (Breda) is tevens voorzitter van het programmacomité ‘Pieken in de Delta Zuidwest Nederland’. Twee jaar geleden werd in een rapport de doelstelling geformuleerd om de regio uit te bouwen tot een toplocatie voor logistiek en distributie in 2010. ‘Ik ben dan ook heel trots dat we nu al zijn uitgeroepen tot logistieke hotspot. Rewin heeft als ontwikkelingsmaatschappij enorm veel goed werk verricht. Alle eer komt hen toe. Dat we nu nummer één zijn geeft een goed gevoel. We gaan er alles aan doen om deze positie vast te houden.’

West-Brabant werd verkozen door een panel van deskundigen met een ruime punten voorsprong op Venlo – 243 punten ten opzichte van 219. Tilburg kwam op de derde plek met 138 punten. Vooral het grote verschil met Tilburg deed de Bredase burgemeester deugd.

Naast volume ook kwaliteit

Namens Rewin gaf directeur Paul Nijskens aan zeer vereerd te zijn. ‘Onze geografische ligging brengt ook een verplichting mee om het beter te doen dan andere regio’s. Logistiek zit hier bij veel mensen in de genen. Bewust willen we niet alleen gaan voor volume. We zoeken ook nadrukkelijk kwaliteit.’ Daarbij doelt Nijskens op een minimaal arbeidsplaatsenrendement – dus niet alleen bulkopslag – en het aantrekken van duurzame logistieke centra. In de afgelopen jaren hebben bijna 150 logistieke bedrijven gekozen voor West-Brabant. De sector is in deze regio goed voor 8.000 arbeidsplaatsen en investeerde naar schatting 1,4 miljard euro.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel