nieuws

Richard Ellis: ‘Dip ingebruikname logistiek vastgoed

Warehousing

De ingebruikname van logistiek vastgoed is dit eerste half jaar afgenomen ten opzichte van 2007. Uit cijfers van CB Richard Ellis blijkt dat er in de eerste helft van 2008, 415.000 vierkante meter aan distributie- en warehouseruimte in gebruik is genomen, 100.000 vierkante meter minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Richard Ellis: ‘Dip ingebruikname logistiek vastgoed

Als deze trend doorzet naar de tweede helft van dit jaar dan zal er 300.000 vierkante meter minder logistiek vastgoed worden opgenomen dan in dezelfde periode in recordjaar 2007, voorspelt de vastgoedadviseur in zijn ‘Market View’-rapport over de eerste helft van 2008.

Richard Ellis wijt deze terugval onder andere aan de inzakkende economie en het feit dat bedrijven beginnen te klagen dat banken steeds terughoudender worden met het lenen van geld voor het financieren van (extra) opslag- en distributieruimte. De huidige onzekere economische toekomstverwachting heeft er bovendien toe geleid dat logistiek dienstverleners hun locatiebeslissingen op de lange baan schuiven. Desalniettemin is er dit eerste half jaar nog altijd 400 miljoen euro geïnvesteerd in logistiek vastgoed, 80 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Kanttekening hierbij is dat in het eerste kwartaal van dit jaar al tweederde van dit bedrag was geïnvesteerd. In het tweede kwartaal is een scherpe daling ingezet van investeringen.

 

 

Eigen risico

Een andere trend die de vastgoedadviseur waarneemt in zijn halfjaar rapportage is dat projectontwikkelaars in Nederland steeds meer logistieke panden op eigen risico gaan bouwen. Voor veel projectontwikkelaars is ons land door zijn vooraanstaande rol op de Europese logistieke markt en de gunstige ligging bij uitstek interessant om op eigen risico panden te bouwen. Deze ontwikkeling stelt Richard Ellis is op dit moment de olie voor de vastgoedmarkt en zorgt er voor dat ondanks de zwakke economische tijden, er nog altijd interesse is bij logistiek dienstverleners in dit type panden en ook bij investeerders die nieuwe kansen zien. Gevolg hiervan is dat er op dit moment een afname plaats vindt van bedrijven die panden in eigen beheer hebben. Volgens Richard Ellis gaat het om een percentage van veertig procent van het totale volume aan logistiek vastgoed dat bedrijven nog in eigen beheer hebben.

 

Populaire hotspots

De vraag naar logistiek vastgoed was dit eerste halve jaar vooral groot in West-Brabant en dan met name in Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom. Mainports Rotterdam, Amsterdam en Luchthaven Schiphol presenteerden relatief goed. De ingebruikname in hotspots Tilburg en Venlo was relatief laag. De voorkeur van investeerders ging vooral uit naar panden in Moerdijk, Tilburg en Eindhoven. Verrassend in dit rijtje is Nijmegen/Wijchen waar op bedrijventerrein Bijsterhuizen diverse transacties werden genoteerd.

 

 

 

 

Huurprijzen stabiel

De huurprijzen zijn volgens de opstellers van het rapport het afgelopen halve jaar stabiel gebleven. De hoogste huur wordt op dit moment betaald op Schiphol: 95 euro per vierkante meter per jaar. Voor hoogwaardige logistieke panden in een van de vier grote steden wordt op dit moment gemiddeld 65 euro per vierkante meter gevraagd. Binnenlandse logistieke hotspots als Tilburg en Eindhoven vragen 55 euro huur per vierkante meter. De huur voor gedateerde panden en minder interessante locaties ligt op dit moment tussen de 35 en 45 euro.

 

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel