nieuws

Minister Cramer bemoeit zich met locatie Edco-dc

Warehousing

VROM-minister Jacqueline Cramer heeft zich persoonlijk gemengd in de discussie over de komst van het distributiecentrum van de Eindhovense handelsonderneming Edco naar de rand van nationaal park De Meinweg in de Limburgse gemeente Roerdalen. Cramer wil dat gekeken wordt naar een andere locatie voor het dc.

Minister Cramer bemoeit zich met locatie Edco-dc

Terwijl de procedure zich tot nu toe op provinciaal en lokaal vlak afspeelde, wil de Cramer volgens Dagblad De Limburger met Roermond, Roerdalen en de provincie Limburg praten over de locatie van het dc van Edco. Ze wil dat gesprek nu de VROM-inspectie Roermond heeft geadviseerd de procedure rond de vestiging van de handelsonderneming in De Meer stil te leggen.

 

Venlo alternatief

B en W van Roermond weigeren dat advies op te volgen. De inspectie kwam met het advies op verzoek van de gemeente Roerdalen. Ze oordeelt dat er nog ‘onvoldoende overtuigende motieven zijn’ waarom Edco niet op een andere locatie, bijvoorbeeld in Venlo, kan neerstrijken.

 

Bezwaarbrief
In Roermond is de brief van VROM als een ‘volledige verrassing’ gekomen. In de provinciale commissie Omgevingsplan Limburg, waarin het Rijk zitting heeft, is volgens het Roermonds gemeentebestuur ‘positief geadviseerd inzake Edco’. Volgens Roermond heeft VROM ‘ineens’ haar eerdere standpunt gewijzigd naar aanleiding van een brief van burgemeester Ellen Hanselaar van Roerdalen. Daarin herhaalt ze namens Roerdalen de bezwaren van haar gemeente tegen Edco. De entree van Nationaal Park De Meinweg zou door de bouw van een ‘deels 32 meter hoog gebouw’ geschaad worden.

Ook zou ten onrechte grond worden onttrokken aan de landbouw. Bovendien zou de vestiging van een bedrijventerrein ten behoeve van Edco niet stroken met VROM-richtlijnen met betrekking tot het uitbreiden van lokale bedrijventerreinen ten koste van landbouw en natuur.

 

Geen stopzetting
Roermond antwoordt in een brief aan VROM dat de hoogte van het gebouw niet 32, maar 25 meter gaat bedragen en dat alternatieve vestigingsplekken niet zijn gevonden. Volgens Roermond heeft er ‘ook in overleg met uw ministerie’ een zorgvuldige afweging plaatsgevonden. ‘Wij zullen de procedure voor het project Edco dan ook niet stopzetten’.

 

Advies
Een woordvoerder van de inspectie van VROM zegt dat het advies ‘niet meer is dan een advies’. Het Eindhovens distributiebedrijf Edco wil in De Meer een stuk grond van 25 hectare deels bebouwen met een distributiecentrum, waarvan de hoogte maximaal 25 meter zou moeten worden.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel