nieuws

Nederland tweede op ranglijst van koel en vries opslagcapaciteit

Warehousing

Op de Europese ranglijst van landen met de grootste publieke koel- en vries opslagcapaciteit staat Nederland eervol tweede. Duitsland voert de lijst, die is opgesteld door de International Association of Refrigerated Warehouses (IARW), aan met een capaciteit van 13,4 miljoen kubieke meter. Ons land volgt met 12,6 miljoen kubieke meter.

Nederland tweede op ranglijst van koel en vries opslagcapaciteit

 

De ranglijst van landen met de meeste koel- en vrieshuizen is opgenomen in een onlangs verschenen rapport van de IARW op basis van gegevens uit veertig landen. De opstellers van deze publicaties concluderen dat de wereldwijde behoefte aan met name publieke koel- en vrieshuizen (Public Refrigerated Warehouse, PRW) de afgelopen jaren fors is toegenomen.

 

Betrouwbaar

Volgens het onderzoek is er een wereldwijde trend zichtbaar dat zowel de opslag als de keten van koel- en vriesproducten steeds betrouwbaarder wordt. Op de ranglijst van EU-landen met de grootste koel- en vries opslagcapaciteit worden Duitsland en Nederland gevolgd door Frankrijk en Spanje met respectievelijk 8,5 en 8,2 miljoen kubieke meter.

 

Rusland scoort

Opmerkelijk is dat voor het gehele Europese continent Rusland op dit moment de meeste koel en vries opslagcapaciteit heeft met 16 miljoen kubieke meter. Volgens het IARW zijn er vooral in de omgeving van de Russische havenstad Sint Petersburg veel koel- en vrieshuizen terug te vinden. Reden hiervoor is onder andere dat vanuit deze havenstad bijna het volledige achterland voorzien wordt van koel- en vriesproducten. In 2008 is overigens de totale koel- en vries opslagcapaciteit vastgesteld op rond de 247,8 miljoen kubieke meters wereldwijd.

 

Verschillende definties

De IARW plaatst bij de ranglijst overigens wel de kanttekening dat veel landen er andere definities op nahouden wat wel of niet een publiek of privaat koel- en vrieshuis is. Desalniettemin stelt Theo van Sambeeck, directeur van IARW, dat steeds meer bedrijven en verladers hun vertrouwen schenken aan de kennis waarover 3PL-partijen beschikken op het gebied van koel- en vries opslag en ook de distributie van deze producten.

 

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel