nieuws

Edco mag mega dc bouwen bij Limburgs natuurgebied

Warehousing

Het Eindhovense groothandelsbedrijf Edco mag van de Provinciale Staten (PS) van Limburg een mega distributiecentrum bouwen ter grootte van ongeveer vijftig voetbalvelden. Het dc moet verrijzen in een natuur- en landbouwgebied bij Roermond, vlakbij Nationaal Park de Meinweg.

Edco mag mega dc bouwen bij Limburgs natuurgebied

 

Landbouwkoepel LLTB, de gemeente Roerdalen en veel inwoners zijn fel tegen de bouw van het 25 meter hoge distributiecentrum. Roerdalen dreigt met juridische stappen zodra Edco de benodigde bouwaanvraag indient bij Roermond. Volgens de tegenstanders is er elders in Limburg plek zat voor een dergelijk dc, maar heeft Roermond de grond spotgoedkoop aangeboden om het bedrijf binnen te halen.

 

Nieuwe natuur

Ter compensatie betaalt Edco, dat onder andere auto- en truckaccessoires, gereedschappen, speelgoed, huishoudelijke artikelen, gadgets en kleding levert aan grootwinkelbedrijven, tien miljoen euro waarmee tweehonderd hectare nieuwe natuur zouden kunnen worden aangelegd. PS-Coalitiepartij PvdA en oppositiepartij SP vonden dit echter een sigaar uit eigen doos.

 

Extra arbeidsplaatsen

CDA en VVD in de Limburgse staten vinden de op termijn vierhonderd arbeidsplaatsen die Edco in het vooruitzicht stelt, zwaarwegend genoeg om akkoord te gaan met de bouw. Volgens CDA-gedeputeerde Ger Driessen bieden andere locaties, met name op een industrieterrein in logistiek centrum Venlo en langs de A2 bij Echt, te weinig soelaas. Tegenstanders bestrijden dat.

 

Begin bouw

Op zijn vroegst kan eind 2009, na juridische procedures, de eerste schop de grond in. Als het dc klaar is, rijden dagelijks 1150 trucks af en aan. Volgens Driessen kan het lokale wegennet die extra verkeersdruk best aan. De tegenstanders van de bouw van dit dc hebben al aangegeven, een juridische procedure tot aan de Raad van State op te starten, waarvan niet valt te voorspellen hoeveel tijd die in beslag zal nemen.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel