nieuws

Slotcongres kwaliteitsimpuls Hazeldonk-Meer

Warehousing

Het logistieke bedrijventerrein Hazeldonk-Meer is de afgelopen jaren gerevitaliseerd. Binnen deze grensoverschrijdende kwaliteitsimpuls werd de infrastructuur, de veiligheid, het parkmanagement, het parkeren en de telecommunicatie aangepakt. Het project werd afgerond met een slotcongres waarop onder andere de verbeteringen van het bedrijventerrein werden geëvalueerd.

Slotcongres kwaliteitsimpuls Hazeldonk-Meer
Slotcongres kwaliteitsimpuls Hazeldonk-Meer

Bedrijventerrein Hazeldonk-Meer is gesitueerd ten zuiden van Breda, precies op de grens tussen Nederland en België. De kwaliteitsimpuls die dit grootste grensoverschrijdende logistieke centrum van West-Europa onderging, kwam tot stand via een Europese Interreg IIIA-subsidie en door de grensoverschrijdende samenwerking tussen gemeenten, bedrijvenverenigingen en provincies aan beide zijden van de grens.

 

Schaalvoordelen

Het verouderde bedrijventerrein kreeg een grondige opknapbeurt op het gebied van bereikbaarheid, bewegwijzering, beveiliging, breedbandtelecommunicatie, het versterken van de ondernemersorganisaties en marketing en promotie. Daarnaast werd een parkmanager aangesteld die de bedrijven gaat ondersteunen bij contacten met de overheid en tussen bedrijven onderling. Ook bekijkt de parkmanager de mogelijkheden van gezamenlijke inkoop van producten en diensten om zo schaalvoordelen te behalen.

 

Slotconferentie

Het project werd afgesloten met een slotconferentie over de kwaliteitsimpuls van Hazeldonk-Meer, goederentransport en parkmanagement. Diverse sprekers benadrukten het belang van de renovatie van het bedrijventerrein voor zowel de gevestigde bedrijven als de regionale economie aan Nederlandse en Belgische kant van de grens. Wetenschappelijk onderzoeker Tom Maes van de Universiteit van Gent belichtte de ins en outs van parkmanagement op logistieke bedrijventerreinen: er zijn veel synergie- en schaalvoordelen te behalen als bedrijven een aantal activiteiten op elkaar afstemmen onder de regie van het parkmanagement.

 

Efficiencyvoordelen

Daarnaast werd uitgebreid ingegaan op het Consumer Goods Consolidatie Centrum op Hazeldonk-Meer. In dit centrum worden goederenstromen voor retailers van verschillende verladers gebundeld. Hierdoor ontstaan efficiencyvoordelen voor verladers terwijl tegelijkertijd het aantal transporten afneemt. Momenteel werken Hero, fabrikant van onder andere frisdranken, en de SCA-groep, producent van hygiëneproducten, op deze wijze samen. Zij besparen hierdoor ongeveer 20 procent op hun transportkosten. Ze werden voor dit project genomineerd voor de Logimatch Award 2008.

 

Samenwerking

Tot slot ging dagvoorzitter professor Walther Ploos van Amstel in op de trends in Logistiek. Na dertig jaar dalen van de transportkosten is er nu voor het eerst weer een stijging van de kosten waarneembaar. Dit betekent volgens Ploos van Amstel dat het belang van innovatieve samenwerking tussen verladers, dienstverleners en overheden verder zal toenemen terwijl tegelijkertijd de technologie een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen. Belangrijke boodschap: “Samen werken, samen leveren”.

 

Lees ook

 

Reageer op dit artikel