nieuws

Nederland krijgt mega-medisch logistiek centrum

Warehousing

Nederland wordt een medisch logistiek centrum rijker. Donderdag 19 juni werd de officiële aftrap gegeven voor het MedTec-Trilandis Logistics Center in Heerlen. Het moet een hoogwaardig complex voor toeleveranciers in de medische sector en life sciences worden.

Nederland krijgt mega-medisch logistiek centrum
Nederland nieuw medisch logistiek centrum rijker

Het bedrijventerrein Trilandis, op steenworp van de Duitse grens, maakt nu nog een verlaten indruk. Op het weiland tegenover de vestiging van Medtronic verrijst de komende twee jaren het logistieke concept MedTec-Trilandis.  De bouw begint medio oktober 2008.

          

Tien onder één kap

Er is plaats voor zes tot tien bedrijven die kunnen beschikken over in totaal 65.000 vierkante meter storage, orderpicking, assemly en customizing-ruimte, zo’n 9.000 vierkante meter kantoor en circa 500 parkeerplaatsen. De komst van het medisch distributiecentrum moet op termijn duizend tot twaalfhonderd nieuwe banen opleveren. Met het totale project is een investering gemoeid van ongeveer vijftig tot zestig miljoen euro.

          

Ondernemingen strijken neer

Initiatiefnemer voor het nieuwe centrum  is dc-specialist Archicom uit Eindhoven. “Het feit dat in de Nederlandse-Duits-Belgische Euregio steeds meer ondernemingen in de medische sector neerstrijken, vormde de basis voor dit project”, vertelt General Manager Gerard Kuijs van Archicom. “Denk hierbij aan producenten van apparatuur, verbandmiddelen, spuiten, infuusmateriaal, geneesmiddelen en meer.”

           

Bekende voorbeeldbedrijven

Bekende voorbeelden van MedTec-bedrijven met een vestiging in de Euregio zijn Medtronic, Boston Scientific, EV3, DocMorris, Minntech en Abbott Vascular. “Het is een goede uitvalsbasis gevonden voor de distributie naar onder meer de academische ziekenhuizen in Luik, Aken en Maastricht en andere onderzoekscentra”, aldus Kuijs.

       

Groot nieuws op seminar

De komst van het medisch logistiek centrum was het grootste nieuws op de seminar ‘How to optimize your Med-Tec Supply Chain in Europe’, georganiseerd in het Euregionale World Trade Center te Heerlen-Aachen. 

       

Het belang van logistieke samenwerking

Tijdens de seminar werd het belang van toekomstige logistieke samenwerking benadrukt. Dagvoorzitter van de seminar, operationeel directeur Paul Mooren van DocMorris, sprak: “Om hun concurrentiepositie te behouden, zullen toeleveranciers in de medische sector hun logistieke stromen moeten bundelen. Het is weinig efficiënt en te kostbaar als iedereen zijn logistieke zaken individueel blijft regelen.”

Volgens hem zou het MedTec-Trilandis Logistics Center een kans betekenen voor logistieke dienstverleners zoals CEVA, DHL en UPS om de warehousing en distributieactiviteiten voor MedTec-bedrijven te gaan verzorgen.

                 

Lees ook:

Reageer op dit artikel