nieuws

Verpakkingsbelasting is administratief drama

Warehousing

De verpakkingsbelasting is voor ondernemers een administratieve nachtmerrie. Bovendien is de invoering ervan onzin. Dat stelt Roland ten Klooster, Europa’s enige verpakkingsprofessor, in De Telegraaf. De belasting wordt geheven op nieuwe verpakkingen, waaronder pallets. EVO: “Hoe bewijs je als bedrijf dat een pallet niet nieuw is, en wie draait op voor de kosten?”

Verpakkingsbelasting is administratief drama
Verpakkingsbelasting is administratief drama

Roland ten Klooster, Europa’s enige verpakkingsprofessor, noemt in De Telegraaf van zondag 25 mei de ‘verpaktaks’ onzin. Ten Klooster: “Het verpakken van producten is vaak beter voor het milieu dan goederen aanbieden zonder een doos of zakje er omheen. Goed verpakken verhoogt de houdbaarheid van het voedsel en voorkomt dat er veel moet worden weggegooid.” En dat terwijl de belasting is ingevoerd om te veel verpakken te voorkomen.

 

Kosten doorberekenen

Officieel ging de verpakkingsbelasting al op 1 januari in, maar 1 juli is het moment waarvoor ondernemingen hun voorlopige belastingaangiftes moeten indienen. Dat laatste levert nogal wat problemen op, omdat nog allerminst duidelijk is wie aan wie de kosten van een pallet of vat moet doorberekenen. Ook zullen alle verpakkingen geregistreerd moeten worden, waaronder pallets en vaten. Bedrijven moeten bovendien aangeven hoeveel kilogram verpakkingsmateriaal ze in de rest van het jaar gebruiken.

 

Registratieklus

Het doorberekenen van verpakkingskosten én het registreren van bijvoorbeeld alle pallets is volgens Danielle Gevers Deynoot van EVO een registratieklus van jewelste. “Als een pallet nieuw is, zal de importeur van de pallet de kosten kunnen doorberekenen aan de eerste gebruiker. Maar wanneer een pallet nieuw Nederland in komt, daarna wordt gebruikt voor transport naar bijvoorbeeld Duitsland en daarna met een zending weer terugkomt in Nederland is nauwelijks te zien of die pallet nieuw is of niet.“ Volgens Gevers Deynoot is de overheid er vanuit gegaan dat er al meer verpakkingen waren geregistreerd door ondernemingen. Iets dat niet het geval blijkt te zijn, waardoor er nu een enorme inhaalslag gemaakt moet worden.

 

Deskundige bedenkingen

Erik de Bie van Greenberg Traurig LLP – advocaten, belastingadviseurs en notarissen – heeft sterke bedenkingen bij het nieuwe systeem rond de verpakkingsbelastingen. “Er heerst zoveel onduidelijkheid over deze verpakkingsbelasting. Bedrijven die verpakkingsmiddelen leveren, roepen dat bedrijven verpakkingen bij hen moeten kopen omdat ze dan geen belasting betalen, maar het is sowieso de gebruiker die hiervoor betaalt”, aldus De Bie. Volgens de belastingexpert is de Nederlandse verpakkingsbelasting bezien in een Europees kader een voorbeeld van beperking van de vrijhandel tussen de Europese lidstaten. “Er is wel een Europees BTW-systeem, maar Europa zegt niets van allerlei verschillende Europese milieu- en verpakkingsbelastingen. Dat is vreemd.”

 

Soepeler regels verzwaren administratieve lasten

Veertien verschillende belastingtarieven zijn er bedacht voor de wikkels, pallets, vaten en plastic. De bijhorende administratie is een lastenverzwaring van jewelste volgens EVO, waarvoor bedrijven in sommige gevallen een extra persoon in dienst moeten nemen voor de afwikkeling ervan.

De overheid heeft geprobeerd wat zaken rond de belasting te versoepelen en die gaan op 1 juli met terugwerkende kracht tot 1 januari in. De Bie: “Belasting op potten pindakaas die in Nederland worden gekocht en in Duitsland worden verkocht was eerder niet terug te vragen, nu in de gewijzigde opzet onder voorwaarden wel. Mits de belastingbetaler kan bewijzen dat de potten in het buitenland zijn verkocht. Dat is positief, maar ook weer een administratieve lastenverzwaring. Daarnaast is er een vrijstelling tot 15.000 kilogram aan gebruikte verpakkingen voor franschisenemers, mits deze wordt gebruikt voor producten die in Nederland worden verkocht. Het tarief voor biokunststof is ook verlaagd.”

 

Kansen voor logistiek

De invoering van de verpakkingsbelasting biedt logistiek dienstverleners kansen, volgens De Bie. “Ik kan me goed voorstellen dat een Amerikaanse leverancier van schoenen die gebruik maakt van een logistiek dienstverlener in Nederland deze logistiek dienstverlener om hulp zal vragen met de komst van deze ingewikkelde belasting. Ook zal een verlader de hulp van een logistiek dienstverlener moeten inroepen waar het gaat om het ompakken van producten. Het zal de logistiek dienstverlener zijn die de verlader moet laten weten hoeveel kilogram van welke verpakking er wordt gebruikt.”

Volgens EVO is het voor de verlader juist van groot belang welke afspraken hij maakt voor de verantwoordelijkheid van de verpakkingen die de logistiek dienstverlener aanbrengt.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel