nieuws

Savoye wint prijs met groene shuttle

Warehousing

Savoye Logistics heeft de innovatieprijs gewonnen tijdens het logistieke congres van de Duitse ingenieursvereniging VDI. Savoye kreeg de prijs voor het nieuwe Picking Tray System, een automatisch opslag- en orderverzamelsysteem. Bijzonder is dat de shuttles in dit systeem worden aangedreven door condensatoren.

Savoye wint prijs met groene shuttle
Savoye wint Duitse innovatieprijs

De VDI Logistics Innovation Prize werd uitgereikt tijdens het 17e VDI Materialfluss-Kongress, dat vorige week plaatsvond in Garching. Voor meer dan 600 congresgangers overhandigde prof. Willibald Günthner van de technische universiteit in München de prijs aan Savoye.

 

In zijn rede prees Günthner het efficiënte, flexibele en dankzij het gebruik van condensatoren milieuvriendelijke systeem. "De jury kon niet anders dan gefascineerd zijn door de charme van deze logistieke oplossing", vertelde de Duitse hoogleraar en juryvoorzitter.

 

Condensatoren
Normaal gesproken worden shuttles zoals in het systeem van Savoye aangedreven door zware batterijen, die zorgen voor extra gewicht en dus extra energieverbruik. Een alternatief is het gebruik van stroomrails of tientallen meter kabels.

 

De shuttles van Savoye krijgen hun stroom van condensatoren of ‘super capacitors’, zoals Savoye ze pleegt te noemen. Condensatoren zijn elektrotechnische componenten waarin elektrische energie kan worden opgeslagen. Als de condensatoren worden ontladen, komt in korte tijd een elektrische stroom vrij.

 

Hybride auto’s

De condensatoren die Savoye gebruikt, komen uit de automobielindustrie. Daar is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar gebruik van deze technologie in hybride auto’s. Voor gebruik in auto’s en heftrucks is de technologie nog niet ver genoeg ontwikkeld, voor het gebruik in shuttles die relatief lichte bakken vervoeren wel.

 

De condensatoren zijn volgens Savoye goedkoper, omdat dus geen kilometers koper voor stroomrails of kabels nodig zijn. In vergelijking met een batterij zijn ze zuiniger, omdat bij een batterij ook energie weglekt als de shuttle stilstaat. Bij de shuttles van Savoye is dat niet het geval.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel