nieuws

5S-methode bij DHL in Bergen op Zoom

Warehousing

Twee jaar na het winnen van de titel ‘Veiligste Magazijn’ zitten ze niet stil bij DHL Exel Supply Chain in Bergen op Zoom. Het bedrijf is bezig met laatste stap van de 5S-methode, een manier om orde en netheid geborgd te houden in het proces. Volgens QHSE&S-specialist Ivo Verbocht is het bedrijf nu toe aan het visualiseren van de laatste S: ‘Stug volhouden’.

5S-methode bij DHL in Bergen op Zoom
De 5S-methode bij DHL in Bergen op Zoom

Inzichtelijk maken via afdelingsborden

“Er is behoefte om dit inzichtelijk te maken voor de organisatie en ervoor te zorgen dat het nog meer leeft bij onze medewerkers. In cijfers en percentages willen we straks op de afdelingsborden die er nu al hangen, weergeven hoe per afdeling wordt gescoord op 5S”, zegt Verbocht, verantwoordelijk voor kwaliteit, veiligheid, gezondheid, milieu en beveiliging op de DHL-vestiging in Bergen op Zoom.

Iedere dag vindt er binnen elke afdeling een openingsbijeenkomst plaats waarbij onder andere de resultaten en andere informatie worden doorgenomen met de medewerkers van de afdeling. Straks is het ook de bedoeling de 5S-scores hierin te behandelen.

 

[fotoalbum]

 

Draagkracht ligt op werkvloer

De ‘voorbeeld-site’ blijft ondanks het winnen van de prijs in 2006 continu bezig op het gebied van veiligheid. “Onze insteek was destijds niet om te winnen, maar om te kijken hoe we het eigenlijk doen op het gebied van veiligheid.”

Samen met een collega is Verbocht continu bezig met verbeteringen op het gebied van QHSE&S. Het succes zit hem in het feit dat de draagkracht op de werkvloer ligt. “Wij sturen veel, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de leidinggevende van de afdeling.”

Zo ook de 5S-controlerondes. Bij de start van het project zijn per afdeling werknemers bereid gevonden mee te helpen. “Om te beginnen hebben de medewerkers zelf alles wat niet praktisch is opnieuw ingericht. Daarbij zijn bijvoorbeeld parkeerplaatsen gemaakt voor het rijdende materieel en er zijn cleaning stations aangebracht op diverse plaatsen in het warehouse. Een ander voorbeeld is dat alle paktafels op één en dezelfde manier zijn ingericht. Naast verbetering van de veiligheid zorgen de maatregelen voor een hogere productiviteit en een prettiger werksfeer.”

18001: Gezondheid en Veiligheid

Na ISO 9001 (kwaliteit), 14001 (milieu) is de logistiek dienstverlener nu bezig met de implementatie van ISO 18001, een systeem voor veiligheid en gezondheid. Het bedrijf hoopt hiermee in november dit jaar klaar te zijn. “We zijn trots op wat we tot nu toe hebben bereikt, maar we blijven kijken waar we ons verder kunnen ontwikkelen. Nog steeds worden we benaderd door bedrijven die willen komen kijken hoe we het doen”, besluit Verbocht.

De inspanningen worden beloond. DHL Exel Supply Chain heeft vorige week de EFQM (European Foundation for Quality Management) level “Recognised for Excellence” behaald.

 

 

 

Reageer op dit artikel