nieuws

Benelux presenteert zich logistiek gezien als geheel

Warehousing

De Benelux presenteert zich logistiek gezien voortaan als regio. Tijdens de CSCMP Europe 2008 werd als een soort van aftrap van deze bundeling van krachten het rapport Global Perspectives Benelux gepresenteerd door NDL, VIL en Logistics in Wallonia. De strijdbijl over de beste regio binnen de Benelux lijkt hiermee begraven.

Benelux presenteert zich logistiek gezien als geheel
Ron Roest bij de presentatie van het Global Perspectives Benelux rapport van de CSCMP

Met de bundeling van krachten denken de Benelux-landen de regio beter te kunnen promoten naar landen toe als de Verenigde Staten en China. Ron Roest, voorheen werkzaam bij NDL en nu bij Ceva Logistics: “We willen de Benelux echt als een regio neer gaan zetten. De individuele landen zijn maar stipjes op de wereldkaart, gezamenlijk hebben we met vier behoorlijk grote  havens en de nodige logistieke terreinen heel wat te bieden. We proberen ons in eerste instantie te profileren als de beste regio voor logistiek van en naar Noordwest-Europa en het directe gebied daarachter. We hebben in het rapport een overzicht proberen te geven van wat we allemaal in huis hebben.”

 

Eerste stap

De gezamenlijke promotie moet echt worden gezien als een eerste stap op weg naar mogelijke synergieën. Krist’l Krols, directeur onderzoek bij het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL): “Ik zie ons nog niet met vertegenwoordigers van drie landen in hetzelfde vliegtuig stappen om de Benelux te promoten, een rapport als dit is daarom een goede eerste stap op weg naar meer.”

 

Specialisaties Benelux

Moet een regio als de Benelux zich naar de buitenwereld opstellen als specialist in bepaalde sectoren? “Nee, dat zie ik nog niet zo snel gebeuren. Dat is toch een politiek gezien wat lastig punt”, aldus Roest. Krols van het VIL stemt daar overtuigend mee in. “Dat is een lastig punt. De focus ligt in eerste instantie op het aangeven van de sterktes van de Benelux.” 

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel