nieuws

‘Tuinders moeten logistiek aan andere partijen overlaten

Warehousing

Glastuinbouwbedrijven moeten voor zichzelf de conclusie trekken dat hun kracht in de teelt ligt en dat zij de logistiek beter aan andere partijen kunnen overlaten. Dat stelt professor Jack van der Voort, hoogleraar Operations Research aan Wageningen Universiteit.

‘Tuinders moeten logistiek aan andere partijen overlaten
Glastuinbouw

Frank Engelhart van Rijnconsult onderschrijft de woorden van Van der Voort. Hij voorziet dat er ook in de sierteelt een ontwikkeling komt waarbij de afnemende organisatie bepaalt hoe en wanneer producten worden opgehaald. The Greenery doet dat al voor groenten en er wordt volgens Engelhart in de sierteelt ook al in die richting gedacht.

 

Veel kansen

Met name op het punt van de logistiek van directe stromen ziet Engelbert nog veel kansen voor verbetering. Het zou kunnen dat groentetelers op termijn afstappen van pallets, en containers als standaardeenheid gaan gebruiken.

Verder is er naar zijn mening nog veel mogelijk bij het centraliseren van producten en de verbetering van het collectietransport. Telersverenigingen kunnen naar centrale sortering gaan. Op TPW2 van Floraholland in Naaldwijk is al een soort reorganisatie van het collectietransport van potplanten doorgevoerd. Daar werkt een aantal kopers samen met telersverenigingen en een vervoerder via één centraal verzamelpunt.

 

Bron: Nieuwe Oogst.

 

Lees verder:

Reageer op dit artikel