nieuws

Logimat bokst op tegen CeMAT

Warehousing

Logimat 2008 is met slechts drie expositiehallen in de Neue Messe in Stuttgart beslist veel kleinschaliger dan de grote CeMAT-broer in Hannover. Desondanks is deze kleine regionale beurs de moeite waard. De Logimat trekt vooral veel Duitse ondernemingen aan die actief zijn in Baden-Württemberg.

Logimat bokst op tegen CeMAT
Logimat 2008

Logimat boekte dit jaar drie records. Zo heeft de Neue Messe in Stuttgart met 31.740 vierkante meter een veel groter vloeroppervlak dan de oude Messe. Het beschikbare vloeroppervlak nam vergeleken met de oude situatie met 34 procent toe. Het aantal exposanten verdeeld over drie van de in totaal negen hallen steeg tot 571; dat is 24 procent meer dan de vorige editie. De exposanten waren afkomstig uit 14 landen, waarbij het overgrote deel wel uit Duitsland kwam. De beurs werd deze keer bezocht door 15.000 bezoekers; een toename van 36 procent ten opzichte van vorig jaar.

 

Awards

Zoals vrijwel op iedere logistieke vakbeurs van naam zijn er ook hier diverse innovatieawards te vergeven. De winnaars – verdeeld over drie categorieën – zijn: Z-laser, Westfalia en Dr. Thomas + Partner.

 

Orders picken met laserlicht

Het Duitse Z-laser uit Freiburg heeft met haar ‘LP-Cube’ de ‘Logimat beste product-prijs’ in de categorie orderverzamelen gewonnen. De LP-cube is een soort van pick-to-lightsysteem dat met laserlicht werkt. De LP-cube wordt boven de schapposities gemonteerd en kan met één laserunit meerdere schapposities op dat niveau belichten.

 

De groene laserstaal beschijnt met een geometrische figuur (bij voorbeeld een kruis in een rechthoek) de schappositie of bak waaruit gepickt moet worden. Tot zover niets nieuws onder de zon; onder andere SSI Schaefer en Denocard gebruiken deze aanwijstechniek met licht al langer, maar de LP-Cube biedt meer. Met een geprojecteerd getal wordt vervolgens ook het aantal te picken artikelen weergegeven. Ook korte teksten met een pickopdracht zijn hiermee mogelijk.

 

Westfalia verbetert Transfaster

In de categorie ‘Opslag en Material handling’ won het Duitse Westfalia de productinnovatieprijs. De Transfaster is al een aantal jaren geleden door Krusche Lagertechnik voor het eerst op de markt gebracht. De Transstore-groep met Westfalia nam dit systeem over en verbeterde voor aanvang van de beurs het Savanna-softwarebesturingssysteem van deze kabelbaanbediende magazijnkraan. Hierdoor kan er nog efficiënter mee gewerkt worden.

 

 

Kabelbaan

De Transfaster is een automatische hefunit aan een kabelbaan en wordt aan de bovenste magazijnstelling bevestigd. Er kunnen meerdere hefunits op verschillende hoogtes worden opgehangen en dat geeft een flinke capaciteitsverbetering. De gangvloer blijft volledig beschikbaar. Het systeem is inzetbaar in zowel nieuwbouw als bestaande magazijnen. De hefplatforms zijn specifiek bedoeld voor de opslag van gepalletiseerde goederen van groot formaat, zoals machines, aggregaten en langgoed.

 

Thomas en Partner wijzen kortste weg

In de categorie ‘Software, IT en communicatie’ ging de productprijs naar Dr. Thomas + Partner uit Karlsruhe voor haar softwareproduct Tup-TV. Deze grafische planningssoftware voor routetransport kiest altijd de kortste routes voor de benodigde transportbewegingen in een magazijn en dc. Hiermee worden niet alleen transportafstanden verkleind, maar ook knelpunten en opstoppingen voorkomen. De software kan eenvoudig geïntegreerd worden in een bestaand WMS en berekent daarnaast ook de meest logische en efficiënte loop- en rijroute voor orderverzamelaars. De objectgeoriënteerde software kan probleemloos meegroeien met wijzigingen van de lay-out van het distributiecentrum en magazijn.

 

Hieronder staat een foto-impressie van de Logimat 2008 in de Neue Messe in Stuttgart.
 

 

Reageer op dit artikel