nieuws

CeMAT 2008: veelzijdiger en nog meer Chinezen

Warehousing

De organisatie van de komende CeMAT verwacht dat de tweede editie van de wereldwijd grootste intralogistiekbeurs hoge ogen gooit. Twee maanden voor aanvang zijn alle signalen hoopgevend voor een succesvolle CeMAT, zegt beursmanager Manfred Kutzinski: “We hebben 1.100 standhouders verdeeld over een totaal beursoppervlak van 80.000 vierkante meter. Dit betekent een groei van twintig procent ten opzichte van 2005.”

CeMAT 2008: veelzijdiger en nog meer Chinezen
Chinezen op CeMAT

Van alle standhouders op de CeMAT, die duurt van 27 tot en met 31 mei, is de helft afkomstig uit het buitenland. “De grootste groei zien we in deelnemers uit Azië en dan met name China en Japan”, aldus Kutzinski tijdens een persconferentie in Schipluiden. Tijdens de CeMAT in 2005 waren er nog 37 Chinese standhouders. Dit aantal is nu volgens opgave van de beursorganisatie gestegen naar zestig. De Chinezen nemen tijdens de CeMAT 2.650 vierkante meter beursvloer voor hun rekening.

Meer bezoekers

Over de bezoekersaantallen durfde Kutzinski ook al een in zijn ogen realistische voorspelling te doen. “We verwachten in de Hannover Messe rond de 60.000 bezoekers, een stijging van 8.000 ten opzichte van 2005. Daarnaast denken we dat vijfendertig procent van de bezoekers afkomstig is uit het buitenland.”

Grote namen

Volgens de beursmanager wordt de CeMAT dit jaar extra interessant omdat een aantal interessante grote bedrijven, die er in 2005 nog niet bij waren, zich hebben verzekerd van deelname aan de beurs. Het gaat om toonaangevende material handling-bedrijven als Clark Forklifts, Crawford, Nissan Forklift, Swisslog, Prologis, Daikufu en Vanderlande Industries uit Veghel. Laatstgenoemde moest in 2005 verstek laten gaan, maar wil dit dubbel en dwars goed maken op de komende beurs.

 

Snelle orderpicklijn

“In 2005 waren we wel aanwezig als bezoekers omdat we eerst wilden kijken of deze aanpak zou slagen. Dat is ons toen echter zo goed bevallen dat we besloten hebben in 2008 wel mee te doen”, aldus Jan van der Velden van Vanderlande. Op de CeMAT pakt het Veghelse bedrijf uit met een nieuwe supersnelle orderpicklijn waarbij tijdens de ontwikkeling van dit systeem vooral veel aandacht is besteed aan ergonomie. De stand van Vanderlande staat in Hal 27, standnummer: G45.

 

Hollands glorie

Nederlandse bedrijven zijn in de Hannover Messe wederom goed vertegenwoordigd met 45 standhouders die 2.900 vierkante meter beursvloer voor hun rekening nemen, nog altijd meer dan hun Chinese concurrenten.

 

Trends en thema’s

Tijdens de beurs zal de nadruk vooral liggen op trends als RFID/W-LAN, coördinatieoplossingen tussen warehouses, material handling en informatiesystemen, softwareoplossingen en duurzaamheid. Kutzinski: “Een thema dat het laatste jaar steeds meer op de voorgrond is gekomen en waar we als beurs absoluut niet omheen kunnen.” Naast deze technische trends zal er tijdens de CeMAT ook aandacht zijn voor nieuwe onderwerpen als havenlogistiek, logistieke vestigingsplaatsen in relatie tot vastgoed, verpakkingstechnologieën en financing en leasing. “De focus van deze CeMAT zal veel meer komen te liggen op brains en technologie in plaats van alleen het materieel, waar in 2005 nog sprake van was.”

 

Logistiek in 2025

Nieuw tijdens deze CeMAT is het congres dat de dag voorafgaand aan de beurs wordt gehouden. Dit congres dat op maandag 26 mei plaatsvindt, staat in het teken van het thema: Future of Logistics. Vooraanstaande logistieke experts zullen tijdens deze bijeenkomst ingaan op de invloed van de veranderende supply chains op de intralogistiek de komende pakweg twintig jaar. “Dit congres is vooral bedoeld om het belang van de intralogistiek in het bewustzijn van de mensen te krijgen”, aldus Kutzinski.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel