nieuws

Sallandse palletmaker boekt miljardenorder

Warehousing

Het Nederlandse bedrijf Schoeller Arca Systems staat aan de wieg van een omwenteling in de transport- en verpakkingsindustrie. Binnen vijf jaar zal één op de vijf houten pallets die in het Amerikaanse ‘poolsysteem’ circuleren, zijn vervangen door een geavanceerd product van plastic dat is geleverd door Schoeller.

Sallandse palletmaker boekt miljardenorder
Sallandse palletmaker boekt miljardenorder

Dat zegt de ceo van Schoeller Arca, René Wolfkamp. De Amerikaanse logistiek dienstverlener iGPS heeft een order geplaatst voor de levering van twintig miljoen pallets in vijf jaar, zo meldt FD.nl. De opdracht, met een waarde van 1,4 miljard dollar, moet het bedrijf helpen de omzet binnen een paar jaar boven de 1 miljard euro te tillen. Vorig jaar bedroeg de omzet krap 0,5 miljard euro.

 

Het familiebedrijf is sinds kort voor 54 procent in handen van One Equity Partners. Het management heeft 10 procent en de Duitse familie Schoeller 36 procent. Het bedrijf, een afsplitsing van kunststofverwerker Wavin, maakt plastic kratten, opvouwbare kisten en pallets voor onder meer de voedings-, bier- en auto-industrie.

 

Pallets van kunststof

Hout is nu nog het toonaangevende materiaal voor pallets. In Europa zijn pallets van kunststof na hun introductie in de jaren negentig alleen doorgebroken op nichemarkten.

Kunststof is twee keer zo duur als hout, maar gaat ook twee keer zo lang mee en behoeft geen reparatie, aldus Wolfkamp. Bovendien leent het materiaal zich veel beter voor de integratie van zogenaamde rfid-systemen. Steeds meer industrieën en retailers stappen over van streepjescodes op radiofrequentie-identificatie om de gang van hun producten door de logistieke keten te kunnen volgen. In de pallets voor iGPS zitten maar liefst vier rfid-plaatjes verwerkt.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel