nieuws

WMS steeds interessanter voor MKB

Warehousing

Warehouse management systemen worden steeds interessanter voor kleine en middelgrote magazijnen. Dat was één van de conclusies na afloop van een forumdiscussie met WMS-leveranciers. Andere conclusie: de WMS-markt groeit, en zal dat ook komend jaar blijven doen.

WMS steeds interessanter voor MKB
Peter Feuth (Centric): 'Ik schat de groei op zo'n 15 procent

WMS-leveranciers zijn erg druk, zeker nu aan het eind van het jaar nog enkele projecten moeten worden opgeleverd. Toch wisten ze tijd vrij te maken voor een forumdiscussie met Peter Feuth van Centric, Ferry Jantzen van Wics en Gerard Klein van Qurius.

 

Groei zet door

Eerste vraag: is de markt in 2008 gegroeid? “Dat denk ik wel”, antwoordt Feuth. “Veel handels- en productiebedrijven hebben de inkoop en productie al grotendeels geautomatiseerd en willen nu ook op logistiek gebied een stap vooruit doen. Ik schat de groei op zo’n 15 procent”, aldus Feuth. Klein en Jantzen zijn iets voorzichtiger, zij houden het op 10 tot 15 procent. “Afgaande op mijn gevoel en het aantal cases denk ik dat die groei zich ook in 2008 zal doorzetten”, voegt Klein toe.

 

Kleine en middelgrote magazijnen

De groei zit voor een belangrijk deel in kleine en middelgrote magazijnen. Klein: “We hebben veel logistiek dienstverleners als klant, die eerst alleen een TMS hadden en nu ook de aansturing van hun loods willen automatiseren.” Feuth: “Veel bedrijven maakten al gebruik van het stukje WMS in hun ERP-pakket. Die lopen al heel snel tegen de grenzen van hun mogelijkheden op. Heel lang hebben ze die situatie geaccepteerd, maar nu klanten extra eisen gaan stellen schakelen ze toch over op WMS.”

 

Betaalbaarder

De software is ook betaalbaarder geworden. “De tarieven voor licenties zijn vaak niet gestegen, terwijl de inflatie wel is toegenomen”, aldus Jantzen. “Die licentiekosten zijn in de praktijk onderhandelbaar”, reageert René van den Elsen vanuit de zaal. Volgens de consultant van IPL spelen leveranciers met licentietarieven om het WMS ook voor kleine magazijnen interessant te maken. “De licentiekosten vormen echter hooguit de helft van de kosten. De implementatiekosten zijn minstens even hoog.”

 

Minimale omvang

Op de vraag hoe groot een magazijn minimaal moet zijn om een investering in WMS rendabel te maken, volgt geen eenduidig antwoord. De antwoorden variëren van minmaal vijf mensen tot minimaal 25 mensen. “Een magazijn met kunstmatige hartkleppen kan heel klein zijn. Vanwege de eisen aan tracking en tracing kan een WMS echter wel nodig zijn”, reageert Maarten Baltussen van IBS Nederland. Ook de operatie in een piepklein magazijn kan dus complex genoeg zijn voor een WMS. “Minimaal één magazijnmedewerker lijkt me in ieder geval een absolute voorwaarde”, grapt Klein.

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel