nieuws

Ongeval in magazijn niet standaard voor rekening werkgever

Warehousing

Onlangs heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over het volgende geval van letselschade: een werknemer pakt een doos uit het magazijn van een plank op een stelling. In het magazijn staan twee trapjes. Een geschikte trap met vijf treden, maar ook een kleinere met maar twee treden.

Ongeval in magazijn niet standaard voor rekening werkgever
WMS onderzoek tabel 1

De werknemer gebruikt de trap met twee treden en heeft daardoor geen goed zicht op de stelling. Hij ziet niet dat een andere doos deels leunt op de doos die hij wil pakken. De doos valt, waardoor de werknemer struikelt en van de trap valt.

 

Letselschade

Tot aan de Hoge Raad is er gediscussieerd over de vraag of de werkgever aansprakelijk is voor de letselschade. De werkgever heeft voor een trap gezorgd die wél geschikt was (namelijk die met vijf treden). Had de werkgever ook nog de expliciete instructie moeten geven dat werknemers voor het pakken van dozen op hogere planken de trap met vijf treden moeten gebruiken?

 

‘Eigen schuld’

De Hoge Raad vindt van niet. Het gebruiken van een trapje om iets te pakken uit een stelling is een alledaagse handeling, die ook geregeld in de huiselijke sfeer plaatsvindt. De werknemer had dus moeten weten dat het veiliger is om de hogere trap te gebruiken. Het ongeval is te wijten aan de eigen schuld van de werknemer. De werkgever hoefde in dit geval geen schade te vergoeden.

Om te voorkomen dat het bij een bedrijfsongeval anders uitpakt, is het toch altijd verstandig om van te voren instructies te geven over het gebruik van de hulpmiddelen.

Bron: EVO

 

Lees ook:
Raad van State: ‘Werkgever is verantwoordelijk bij bedrijfsongeval’ (nieuws, februari 2007)

Reageer op dit artikel