nieuws

Roemenië lonkt naar rol van logistieke gateway

Warehousing

In centraal Oost-Europa ontwikkelt Roemenië zich tot een belangrijke logistieke hotspot. Nederlandse logistieke experts zien grote kansen voor de EU-lidstaat binnen het Europese supply chain netwerk. Desondanks valt er nog veel pionierswerk te verrichten in Roemenië waar de logistiek nog in de kinderschoenen staat, bleek tijdens het tweede warehousing seminar van Archicom in Boekarest.

Roemenië lonkt naar rol van logistieke gateway
Árchicom seminar

Het architecten- en consultancybureau Archicom, dat al zeven jaar actief is in Roemenië, organiseerde, voor de tweede keer het seminar in Boekarest.

Doel van deze editie was om Roemeense supply chain managers en managers uit het bedrijfsleven kennis te laten maken met de logistieke kennis op het gebied van warehousing die ruim voorhanden is in Nederland, Duitsland en Engeland.

 

Logistieke kansen

Daarnaast werd er door specialisten een beeld geschetst van de logistieke kansen en valkuilen voor internationale bedrijven die van plan zijn om in Roemenië een logistieke operatie op te starten. KLG, Wim Bosman, Centrum onderdeel van de Belgische groep Essers en ook E. van Wijk werden tijdens het seminar genoemd als voorbeelden van logistiek dienstverleners die succesvol opereren op de Roemeense markt.

 

[fotoalbum]

 

Aanhaken

Een van de sprekers tijdens het seminar was voormalig vice-voorzitter van NDL Edgar Kasteel die inging op de trends binnen de huidige Europese logistiek en de kansen daarbinnen voor Roemenië. “Als je kijkt naar de complete Europese supply chain dan is Noordwest Europa nog altijd de meest interessante vestigingsplaats voor EDC’s. De EDC’s binnen deze netwerken hebben echter behoefte aan logistieke hotspots in centraal Oost-Europa. Wil Roemenië in de toekomst daarbinnen een rol van betekenis gaan spelen dan moet het aanhaken bij deze Europese netwerken en andere logistieke hotspots.”

 

Constanza mainport 

Kasteel adviseerde de Roemenen vooral de kansen te benutten van de mainports Boekarest en de aan de Zwarte Zee gelegen havenstad Constanza. “Maar daarnaast is een beter gebruik van de rivier de Donau van essentieel belang voor de Roemenen om te succesvol te worden binnen het Europese supply chain netwerk.”

 

72 uurs levering

Ook Romeo Dimitru, werkzaam bij het Duitse Henkel en lid van het management van het Roemeense Arilog, deelde het standpunt van Kasteel. “Tijdens mijn bezoek aan diverse warehouses in Nederland werd mij duidelijk dat Nederland volop profiteert van zijn vele vaarwegen.”

Dimitru legde zijn Roemeense collega’s in zijn presentatie aan de hand van praktijkvoorbeelden uit wat Nederland te bieden heeft op het gebied van warehousing. “In Nederland heb je 24 uurs leveringen of zelfs in een paar uur, terwijl wij hier Roemenië gemiddeld 72 uur doen over een levering.” Dat is niet verwonderlijk gezien het feit dat het voormalige Oostblokland beschikt over slechts tweehonderd kilometer aan snelweg.

 

Herijking supply chain

Robin Martens, algemeen directeur van Archicom, ging tijdens zijn presentatie in op diverse supply chain strategieën in relatie tot warehousing. “Roemenië kan binnen centraal Oost-Europa vooral profiteren van de herijking van de supply chain die op dit moment in deze regio plaatsvindt. Door de gunstige ligging kan met name vanuit West-Roemenië een groot deel van centraal Oost-Europa worden bediend. Een bedrijf als Nokia ziet dat bijvoorbeeld ook en is van plan om een assembly center te openen in Cluj.”

 

Intermodale ontsluiting

Nadeel van Roemenie is volgens Martens dat de afstanden te groot zijn voor het vrachtverkeer en bovendien zijn de intermodale ontsluitingen nog ontoereikend. Martens verwacht in de toekomst echter veel van de containerhaven in Constanza. “In 2015 zal daar jaarlijks gemiddeld 5 tot 6 miljoen TEU worden overgeslagen, vier keer zoveel dan nu het geval is. Roemenie heeft het in zich de logistieke hub van centraal Oost-Europa te worden met buiten Boekarest alleen al vier miljoen vierkante meter grond die beschikbaar is voor de ontwikkeling van logistieke parken.”

 

Distributiestructuren

Archicom CEO Gerard Kuijs gaf het publiek een overzicht van diverse type warehouses in Nederland in relatie tot de distributiestructuren in Roemenie. “Bepaal bij de keuze van het type warehouse allereerst je supply chain positie, definieer je distributie- en warehouse proces en definieer tot slot wat je nodig hebt voor je magazijn en crossdocks.”

 

Warehousing specialisten

Diverse specialisten gaven de Roemeense supply chainmanagers een beeld van de warehouse oplossingen die op de markt beschikbaar zijn. Kees Tilburgse van Nedcon ging in op de diverse industriële stellingsystemen in relatie tot veiligheid. Pieter Maas van Floor Consulting gaf vervolgens in zijn presentatie aan welke criteria betonnen vloeren moeten voldoen bij uiteenlopende magazijnen. De Roemenen kregen van Wilfried Thönissen van Crown een overzicht van wat er op de markt van intern transport beschikbaar is aan rollend materieel.

 

Seminar 2008

Deze editie van het Archicom-seminar trok in totaal 270 bezoekers. Het architecten- en consultancybureau uit Eindhoven zal de komende twee jaar nog vier seminars organiseren in Roemenië. Het volgende seminar vindt plaats in mei 2008 met als thema: ‘How to professionalize your supply chain’.

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel