nieuws

Orderpicken is bottleneck in internetmagazijn

Warehousing

“Baseer de aankoop van een mechanisch orderverzamelsysteem niet op de pieken in je orderstroom. Het is beter om een flexibel systeem aan te schaffen.” Dat is de boodschap die Robert Kusters van Logistore tijdens Groothandel & Logistiek meegaf aan bedrijven die willen verkopen via internet.

Orderpicken is bottleneck in internetmagazijn
De beurs Groothandel & Logistiek op 28 en 29 november in Eindhoven

Logistore was één van de mensen die een presentatie verzorgde tijdens de redelijk goed bezochte vakbeurs Groothandel & Logistiek in Eindhoven. Kusters sprak over de gevolgen van verkoop via internet voor de logistiek.

 

Informatievoorziening

De gevolgen hebben onder meer betrekking op de informatievoorziening. “Denk daarbij aan de mogelijkheid om actuele voorraadstanden op internet te zetten en de status van orders te kunnen checken”, aldus de adviseur van Logistore, dat sinds 1 september kennispartner is van het Nederlands Verbond van de Groothandel (NVG). Als kennispartner werkt Logistore mee aan bijeenkomsten van en kennisoverdracht binnen de NVG.

 

Kleinere orders

Een webshop heeft volgens Kusters ook gevolgen voor het werk in het magazijn. In de eerste plaats moet het magazijn misschien anders worden ingericht. Verkoop via internet gaat vaak gepaard met kleinere orders. Ook zijn de pieken in de orderstroom moeilijker te voorspellen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de capaciteit in het magazijn, maar ook voor het ruimtebeslag.

 

Rijden snijden

Uit cijfers van Logistore zelf blijkt dat gemiddeld 55 procent van de tijd in een magazijn opgaat aan orderverzamelen. Bij het orderverzamelen gaat nog eens 50 tot 70 procent verloren in het lopen van de ene picklocatie naar de andere. Kusters adviseert dan ook om deze bewegingen te reduceren. “Het rijden snijden of het lopen slopen”, noemt Kusters dat.

 

Mechanisatie

Eén manier om de bewegingen te reduceren is mechanisatie van het orderverzamelen. “Houd daarbij wel rekening met de flexibiliteit. Baseer de aankoop van een mechanisch systeem nooit op de pieken in je orders. Dan verdien je een systeem nooit terug. Het is beter om een mechanisch systeem aan te schaffen dat in piekperiodes makkelijk is op te schalen, bijvoorbeeld door extra mensen bij te zetten.”

 

Tevreden

In het Beursgebouw in Eindhoven hadden ruim 80 leveranciers een stand opgebouwd voor de beurs Groothandel & Logistiek. De eerste dag bracht genoeg bezoekers op de been om de standhouders tevreden te stellen. Duidelijk werd ook dat de beurs niet alleen bezoekers uit Zuid-Oost Nederland trekt. Ook van elders komen groothandels en andere bedrijven met een logistieke functie naar het evenement.

 

Horecaplein

De avondopening was geen onverdeeld succes. Na 18.00 waren er nog maar weinig bezoekers te vinden op de beurs. De bezoekers die er waren, verzamelden zich hoofdzakelijk op het horecaplein in het midden, waar gratis eten en drinken beschikbaar was.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel