nieuws

Masterclass Logistiek en Veiligheid in Emmen

Warehousing

De Hogeschool Drenthe start op 29 november met een Masterclass Logistiek en Veiligheid. De Masterclass bestaat uit vier avondsessies, die allemaal plaatsvinden in Emmen. “Doel is om de deelnemers een stukje kennis en verdieping te geven”, vertelt Henk Roelofs, hoofddocent aan de Hogeschool Drenthe.

Masterclass Logistiek en Veiligheid in Emmen
De heren Leuvenink, Beets en Roelofs

In de Masterclass Logistiek en Veiligheid draait het om veiligheid in brede zin, dus zowel ‘safety’als ‘security’. Hbo-studenten kunnen met deze masterclass studiepunten verdienen. De opleiding staat echter ook open voor mensen uit het bedrijfsleven met een hbo-werk- en denkniveau.

 

Initiatief

De masterclass is een initiatief van Hogeschool Drenthe en ’t Web, dat onder meer heftruckopleidingen en veiligheidstrainingen verzorgt. Beide partijen hebben bij het opzetten van de opleiding nadrukkelijk gezocht naar kennis in het bedrijfsleven.

 

Vanuit de praktijk

“Vaak begint het opzetten van een masterclass met de vraag welke literatuur moet worden voorgeschreven. Vaak blijven die boeken in de kast staan. Wij hebben geprobeerd het thema actueel en vanuit de praktijk te belichten”, vertelt Roelofs. “Het is dan ook niet de bedoeling dat het bij academische discussies blijft, maar dat er ook een vertaalslag naar de praktijk plaatsvindt”, aldus Stephan Leuvenink van ’t Web.

 

Bedrijfsleven

Met de opleiding probeert Hogeschool Drenthe in te spelen op de vraag uit het bedrijfsleven. “Daarom maken we gebruik van de kennis in het bedrijfsleven”, vertelt Berry Beets van Kennis Campus Emmen, een organisatie die fungeert als intermediair tussen het bedrijfsleven en Hogeschool Drenthe. De meeste voordrachten worden dan ook gehouden door bedrijven als International Security Partners, Goodman, Tempo-Team, ’t Web en Toyota Material Handling Nederland.

 

Verdieping

International Security Partners houdt een voordracht over trends op het gebied van veiligheid. Tempo-Team geeft een theoretische verdieping van het thema op basis van het Logistics Labour Survey. Goodman gaat vervolgens in op de vraag hoe de theorie kan worden omgezet in de praktijk, onder meer bij de inrichting van magazijnen.

 

Mensenstromen

’t Web laat zien waar bedrijven bij de realisering tegenaan lopen en hoe het zit met aansprakelijheid. Toyota vertelt tenslotte welke rol het materieel speelt en hoe je de veiligheid kunt monitoren. Tot slot vertelt Henk de Rade van Stichting Veiligheidszorg Drenthe meer over veiligheid bij mensenstromen.

 

Opdrachten

De vier avondsessies vinden plaats op 29 november en 13, 18 en 20 december. Deelnemers die de masterclass willen afsluiten met een officieel certificaat, dienen enkele praktijkopdrachten uit te voeren die in januari door een commissie van deskundigen worden nabesproken.

 

Lees ook:

Intel wint verkiezing Veiligste Magazijn (nieuws, november 2007)

Opvallende trends in Logistics Labour Survey 2007 (nieuws, augustus 2007)

Logistiek over grenzen heen (nieuws, september 2006)

 

Reageer op dit artikel