nieuws

Halie nieuwe voorzitter Vela

Warehousing

Peter Halie van Mondea is de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Logistiek Adviseurs (Vela). Halie is daarmee de opvolger van Frans van Mook, die een jaar geleden aantrad. Tijdens de algemene ledenvergadering op donderdag 29 november neemt Halie officieel de voorzittershamer over.

Halie nieuwe voorzitter Vela
Van Mook (rechts) en Halie (derde van rechts) tussen enkele Vela-leden

De Vela heeft sinds kort een organisatiestructuur die voorziet in een jaarlijks wisselende voorzitter. “We hopen op die manier meer dynamiek in de organisatie te krijgen”, licht Van Mook toe. “Voorheen werd een voorzitter voor vier jaar benoemd. Voor je het weet vult hij twee termijnen in blijft hij acht jaar in functie. Dan gaat de puf eruit.”

 

Aankomend voorzitter

De nieuwe voorzitter komt niet uit de lucht vallen. Halie heeft afgelopen jaar als aankomend voorzitter meegelopen met Van Mook. Nu hij de voorzittershamer overneemt, treedt Eelco Dijkstra van Europhia aan als aankomend voorzitter. Hij neemt volgend jaar de functie van Halie over.

Door aankomende voorzitters alvast een jaar mee te laten lopen, zorgt de Vela ervoor dat een nieuwe voorzitter niet eerst een lange inwerktijd nodig heeft. De andere bestuursleden blijven langer zitten dan een jaar.

 

Motto

Elke nieuwe Vela-voorzitter heeft zijn eigen motto. Van Mook regeerde onder het motto ‘verjongen en vernieuwen’. Dat heeft niet alleen geresulteerd in de nieuwe organisatiestructuur, maar ook in een groeiend ledenbestand. “Elk jaar komen er zo’n drie tot vier nieuwe leden bij. We hebben er nu zo’n 25”, aldus Van Mook.

 

Leden gescreend

Nieuw is ook dat nieuwe leden voortaan worden gescreend. Erelid Cor Groenewout en Frans van Mook nemen die screening voor hun rekening. Zij brengen een bezoek aan de leden en kijken naar referenties. “Vela is een vereniging van onafhankelijke adviseurs. Dat betekent dat leden ook echt onafhankelijk moeten zijn. Commerciële activiteiten zoals het verkopen van producten passen daar niet bij”, aldus Van Mook, die toegeeft dat daardoor ook enkele leden zijn verdwenen.

 

Intern kennen

Het motto van Halie is ‘intern kennen’. Hij gaat het komende jaar activiteiten opzetten die ertoe moeten leiden dat de leden elkaar beter leren kennen. De Vela bestaat immers uit leden met uiteenlopende specialismes, variërend van magazijninrichting tot IT-implementaties en werving en selectie.

“Nieuwe leden gaan we een referentiebezoek brengen”, vertelt Halie. “Eén van de doelen van de Vela is het opzetten en onderhouden van een goed intern netwerk. Als één van de leden een klant heeft met een probleem waarover hij zelf geen kennis heeft, moet hij een ander lid kunnen inschakelen.”

 

Extern

Ook het motto van de volgende voorzitter, Eelco Dijkstra, is al bekend. Hij zal in 2009 proberen om de Vela naar buiten toe meer uit de verf te laten komen. “Je kunt echter pas extern als je eerst intern de boel op orde hebt”, aldus Halie.

De Vela slaagt er nu al steeds beter in om zich in de markt te profileren. De vereniging heeft voor het eerst een stand op de beurs Groothandel & Logistiek, waar een aantal leden zich gemeenschappelijk presenteert. Daarnaast staat de Vela nu bovenaan in Google op de zoekterm ‘logistiek advies’. Via de website www.vela.nl komen steeds meer aanvragen binnen, die worden doorgestuurd naar de leden.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel