nieuws

WMS-eisen en wensen verschillen per land

Warehousing

Regionale omstandigheden zijn bepalend voor de eisen die een bedrijf aan een WMS moet stellen, zegt analistenbureau ARC. In de Benelux is flexibiliteit belangrijker dan in Duitsland. In Frankrijk, met zijn sterke vakbonden, is labor management totaal niet aan de orde.

WMS-eisen en wensen verschillen per land
WMS-eisen verschillen per land in Europa

Veel Warehouse Management Systemen (WMS) worden ontwikkeld in de Verenigde Staten. Niet alle functionaliteit is automatisch ook geschikt voor Europese bedrijven. Maar ook binnen Europa is er veel verschil tussen de eisen die bedrijven aan hun WMS zouden moeten stellen, betoogt analist Simon Bragg van analistenbureau ARC.

 

Benelux moet flexibel zijn

In Engeland, Frankrijk en de Benelux is het vooral belangrijk dat een warehouse flexibel is. Bragg: ‘Bedrijven kunnen dan beter een standaard WMS-pakket kopen en relatief minder investeren in een geautomatiseerd magazijn.’

 

Duitsland moet magazijn automatiseren

Bedrijven in Duitsland en Scandinavie daarentegen moeten volgens ARC juist wel inzetten op automatisering van magazijnactiviteiten omdat die vooral met hoge arbeidskosten hebben te kampen en met werknemers die wettelijk goed zijn ingedekt. Een geavanceerd WMS zal in zo’n situatie minder prioriteit krijgen.

 

Oost Europa kan beter ERP nemen

In Zuid Europa hebben veel bedrijven in het verleden zelf een WMS gebouwd, waar ze volgens Bragg veel beter een standaard pakket hadden kunnen aanschaffen. In Oost Europa ziet hij dat veel bedrijven nog geen deugelijk financieel systeem hebben. Voor die bedrijven adviseert hij om een ERP-pakket aan te schaffen met daarin een geïntegreerd WMS.

 

Ook functionaliteit verschilt

Ook de keuze voor bepaalde WMS-functionaliteit kan per land verschillen. Of labor management bijvoorbeeld van toepassing is, hangt sterk af van de cultuur in een land. In Engeland is het zeer toepasbaar omdat de vakbonden daar redelijk slap zijn, en er een cultureel is waarin mensen gewend zijn om meer geld te krijgen als ze ook een hogere productiviteit laten zien. In Frankrijk is dat totaal tegenovergesteld. Bragg: ‘Het is onwaarschijnlijk dat in Frankrijk tot 2010 meer dan tien keer labor management zal worden geimplementeerd.’ 

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel