nieuws

Minder concurrentie in markt logistiek vastgoed

Warehousing

De kredietcrisis zal leiden tot minder concurrentie in de markt van logistiek vastgoed zoals distributiecentra. Dat is de verwachting van Gary Anderson, chief operating officer van ProLogis Europa.

Minder concurrentie in markt logistiek vastgoed
Elsevier.nl

Volgens Anderson brengt de crisis discipline in de markt en is het vooral nadelig voor bedrijven met een zwakke balans. “Ik denk dat het aanbod aan vastgoed op de korte termijn 15 tot 20 procent daalt’.

 

Interessante kansen

Zelf heeft het Amerikaanse vastgoedbedrijf volgens Anderson baat bij de kredietcrisis. ‘De komende zes tot twaalf maanden voorzie ik heel interessante kansen.’ Ten eerste zijn partijen die hun acquisities grotendeels met vreemd vermogen willen financieren door de kredietcrisis minder aanwezig. Daarnaast lopen in Europa de komende paar jaar niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen ten einde, met daarin logistiek vastgoed ter waarde van in totaal ruim euro 13 mrd. Een deel daarvan komt op de markt. Ook zijn bedrijven steeds meer geneigd om hun vastgoed van de hand te doen en terug te leasen.

 

Geen ruimte meer voor risico’s
Prologis verwacht de komende drie jaar euro1 mrd aan acquisities in Europa uit te geven, aldus Anderson.

Doordat de aanvangsrendementen op vastgoed de afgelopen jaren zijn gedaald, vreest Anderson niet dat de kansen veel nieuwe concurrenten aan zal trekken. ‘Zes jaar geleden waren de rendementen nog zodanig, dat een onervaren speler risico’s kon nemen. Nu is daar geen ruimte meer voor.’

 

Bron: Het Financieele Dagblad

Lees het hele artikel op de site van Het Financieele Dagblad

Reageer op dit artikel