nieuws

Dycore wint prijs met elimineren ladingdragers

Warehousing

Dycore heeft een prijs van 2.500 euro gewonnen voor het reduceren van de fysieke belasting bij de handling van vloerpanelen. De prijs werd op maandag 22 oktober uitgereikt aan het begin van de Europese week voor veiligheid en gezondheid op het werk. Dycore dingt nu mee naar de Europese Good Practice Award.

Dycore wint prijs met elimineren ladingdragers

Om de betonnen vloerpanelen te kunnen transporteren en opslaan, maakte Dycore jarenlang gebruik van zogenaamde holblokken. Deze ladingdragers werden onder de vloerpanelen gelegd, zodat de lepels van een vorkheftruck in de holblokken gestoken konden worden.

 

Het plaatsen van die holblokken is een arbeidsintensieve klus. De blokken wegen 25 kilogram per stuk, bij nat weer nog meer. Om ze precies onder de panelen te positioneren, moeten medewerkers vaak bukken of zelfs op hun knieën.

 

Uitsparing

De oplossing van Dycore bestaat uit het volledig elimineren van de ladingdragers. Dat is mogelijk door in de piepschuimen onderlaag van de vloerpanelen een uitsparing aan te brengen, waar de lepels van de vorkheftrucks exact inpassen.

 

"We zijn al heel lang met dit probleem bezig geweest. Eerst hebben we de stalen holblokken vervangen door hout. Vervangen door kunststof was niet mogelijk, dat was onbetaalbaar. Opeens kregen we een brainwave en zagen we een manier om de holblokken overbodig te maken", aldus de winnaars.

 

Bronaanpak

De jury onder leiding van Mario van Mierlo van MKB Nederland roemde vooral de bronaanpak van Dycore. "Dat is het meest wenselijk. Dycore is een mooi voorbeeld. In plaats van een ander hulpmiddel te verzinnen, is het product zelf aangepast."

De oplossing zorgde niet alleen voor een lager ziekteverzuim, maar ook voor lagere kosten en een efficiëntere logistiek. De prijs van 2.500 euro gaat naar het Ronald McDonaldhuis in Zwolle.

 

Stratenmakers

Na Dycore werd bedrijfsfysiotherapeut Gardien de nummer twee. Gardien bedacht een plan om de lichamelijke klachten van stratenmakers in Delft te verminderen. In totaal deden 33 projecten mee aan de Goede Praktijken competitie.

 

Zowel Dycore als Gardien zijn nu genomineerd voor de Europese Good Practice Award. Deze prijs wordt uitgereikt in het Spaanse Bilbao op 26 februari 2008.

 

Conferentie

De prijsuitreiking was het slotstuk van een seminar over fysieke overbelasting in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Motto van het seminar was ‘Vertil je niet’. De sprekers tijdens het seminar gingen uitgebreid in op de nieuwe Arbowet en de aandacht die daarin wordt besteed aan fysieke overbelasting.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel