nieuws

Strengere controle op gegaste containers

Warehousing

Na de vondst van giftige matrasjes, kinderkleding en speelgoed uit China gaat de VROM-Inspectie steekproeven en controles op importproducten opvoeren. Volgens een woordvoerder van het ministerie van VROM zullen gegaste containers ook strenger worden gecontroleerd.

Strengere controle op gegaste containers
Gegaste containers

De VROM-woordvoerder sprak van ‘containers met een hoog risicoprofiel’ en niet zozeer Chinese spullen die strenger zullen worden nagelopen. “Het is niet de bedoeling dat alle Chinese producten verdacht worden gemaakt. We moeten alerter zijn op gegaste spullen.”

 

Europese regels gassingen
Volgens Europese regels moeten importproducten indirect ingespoten worden tegen ongedierte. Via bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal zoals pallets zouden anders schadelijke houtetende torretjes binnenkomen.

In overleg met de douane wordt momenteel een plan van aanpak opgesteld om de controles te intensiveren. Jaarlijks komen er naar schatting ongeveer vier miljoen containers via Rotterdam binnen. Normaliter moeten alle gegaste containers een sticker hebben, maar dat is niet altijd het geval.

 

Verantwoordelijkheid producent 
Maar de eerste verantwoordelijkheid voor veilige producten ligt bij de producenten, benadrukt het ministerie. “De VROM-Inspectie is met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en de douane toezichthouder. We zullen die taak en de handhaving ter harte nemen. De verantwoordelijkheid voor goede producten ligt bij de producenten.” Bron: ANP.

 

Lees hier:

Reageer op dit artikel