nieuws

Rovende Heineken-chauffeurs gestraft

Warehousing

Voor de verduistering van fusten Heineken-bier heeft de rechtbank in Amsterdam maandag zeven chauffeurs en orderpickers van Heineken veroordeeld tot taakstraffen van 140 tot 200 uur. Dat meldt EVMI.nl. Het gaat om chauffeurs, bijrijders en orderpickers.

Rovende Heineken-chauffeurs gestraft
Dieven Heineken bier gestraft

Ook een café-eigenaar kreeg een taakstraf van 75 uur. Hij had enkele van de ontfutselde biervaten gekocht. De dieven hebben in 2005 zeker tientallen biervaten gestolen bij de vestiging van Heineken in het westelijk havengebied van Amsterdam.

 

Schade veel groter
Justitie vermoedt dat de omvang van de diefstal nog vele malen groter is, maar heeft daar geen bewijzen voor. De totale schade voor Heineken wordt begroot op 350.000 euro. Orderpickers in het expeditiecentrum hadden fusten apart gezet zonder pakbon. De chauffeurs en bijrijders leverden ze af en deelden de opbrengst met de orderpickers. De meeste werkten als uitzendkracht voor transportbedrijf De Rijke. Een van de veroordeelden was werknemer van Heineken.

 

Observatieteams
De mannen gingen tot hun actie over wegens geldproblemen, vertelden ze de rechtbank. Ze verkochten de biervaten tussen de 50 en 60 euro aan cafés. Een oud-werknemer van Heineken ontdekte de diefstal toen hij werd gevraagd mee te doen. Na het ophangen van camera’s en het inzetten van observatieteams deed de bierbrouwer aangifte bij de politie. Alle mannen verloren hun baan toen de verduistering uitkwam.

 

Enorme stommiteit
De officier van justitie noemde het ‘een enorme stommiteit’ dat de mannen het vertrouwen van hun werkgevers hadden geschaad, maar liet ook doorschemeren dat Heineken scherper had kunnen controleren in het distributiecentrum. ‘De handelingen leken allemaal heel gemakkelijk te gaan.’

 

Zooitje bij uitgifte
Een van de chauffeurs vond dat er sprake was van ‘uitlokking’, vertelde hij de rechter. ‘Ik heb fusten bier zonder bon teruggestuurd, maar het bleef staan.’ Een ander zei: ‘Het was een zooitje bij de uitgifte. Je kon zelf biervaten halen zonder pakbon.’

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel