nieuws

“Rol in warehouse gaat veranderen”

Warehousing

Wat is in de toekomst de rol van het warehouse in de supply chain? Vanuit die fundamentele vraag zijn ESI en Vanderlande Industries een langjarig onderzoek gestart. Hierover geeft Remco Overwater, directeur Vanderlande, opening van zaken tijdens het Jaarcongres Warehousing op 13 september in Nieuwegein.

“Rol in warehouse gaat veranderen”
Remco Overwater, Vanderlande

Voor de onderzoekers is het maar de vraag of het warehouse over tien of vijftien nog steeds zo cruciaal is in supply chains. Overwater: “Het zou heel goed kunnen, dat je bepaalde sorteerslagen op een ander punt in de keten legt. Material handling zal je blijven houden, maar dat hoeft niet persé in een warehouse.”

 

Supply chains veranderen

Vorig jaar trad Overwater aan als directeur van Vanderlande voor de sector distributie. Daarvoor was hij vice-president supply chain logistics bij ASML. Vanuit zijn ervaring weet hij dat supply chains onderling veel verschillen en dat dus ook de rol van het warehouse heel afwijkend kan zijn. Bovendien zijn supply chains steeds aan verandering onderhevig.

Dat bracht Vanderlande er toe om – samen met onderzoeksorganisatie ESI in Eindhoven – het Falcon project op te starten. Falcon staat voor Flexible Automated Logistics Concepts.

 

Grenzen van automatisering

Doel van Falcon is om de grenzen van automatisering binnen het warehouse op de zoeken. “Geen robotjes om menselijke handelingen te vervangen”, benadrukt Overwater. “Juist niet, dat kunnen we ook in ons eigen R&D afdeling bedenken. Het gaat om aansturing van de verschillende warehousefuncties en de vraag of je die moet centraliseren.” Vanaf de basis brengt het onderzoeksteam het systeemontwerp van een warehouse opnieuw in kaart.

 

Argos als modelbedrijf

De komende vier jaar zullen minimaal negen onderzoekers, afkomstig van drie universiteiten, actief zijn binnen Falcon. Vier keer per jaar zijn er tussentijdse rapportages. Eén van de grootste klanten van Vanderlande, het Britse Argos, staat model voor het onderzoek. “Het is heel interessant om te zien hoe academici tegen de problematiek van zo’n bedrijf aankijken. Hun opdracht is het om te komen tot industrial critical evidence. Daar gaan we voor”, aldus Overwater.

 

Lees verder:

Reageer op dit artikel