nieuws

Nederland in top vijf meest aantrekkelijke dc-locaties

Warehousing

Nederland staat, samen met België, op de vierde plaats in de top meest aantrekkelijke vestigingsplaatsen voor logistiek vastgoed van Europa. Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International. Nederland heeft een goede geografische ligging, maar wat de beschikbaarheid van grond betreft zijn Frankrijk en Duitsland beter bedeeld.

Nederland in top vijf meest aantrekkelijke dc-locaties
Nederland in top vijf meest aantrekkelijke dc-locaties

Daarbij profiteert Duitsland ook van de opkomst van Centraal- en Oost-Europa. En grondprijzen in België en Noord-Frankrijk zijn lager dan in Nederland. De huurprijzen van de dc’s in Nederland zijn met gemiddeld €45 tot €60 per vierkante meter vergelijkbaar met die in andere Europese landen.

Prijzen logistieke hotspots

Nederland kent volgens BCI vijf logistieke hotspots: Schiphol, Rotterdam, Noord-Brabant, Venlo en de provincie Utrecht voor vooral de Nederlandse distributiecentra. Per locatie kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen; op Schiphol wordt gemiddeld €90 per vierkante meter betaald, zo’n 10 procent meer dan in Frankfurt en Parijs. Ook Rotterdam is iets duurder dan Hamburg.

 

Groei logistieke sector

De vraag naar logistiek vastgoed is groot. De Europese economie is in 2006 met 2,8 procent gegroeid, maar de logistieke sector groeit tweemaal zo hard. Omdat Nederland van oudsher een sterke positie heeft als toegangspoort naar Europa, groeit ook hier de logistieke sector. De groei van de transportstromen leidt tot meer vraag naar moderne dc’s.

Positie Nederland nog sterk

Maar ondanks de sterke positie van Nederland, wordt er wat betreft het vestigen van dc’s een scherpe strijd met de ons omliggende landen gevoerd. Hoewel Centraal- en Oost-Europa in opkomst zijn, vindt vooralsnog nog 85 procent van de Europese dc’s een plaats in West-Europa. Nederland zou er volgens BCI verstandig aan doen om de ontwikkelingen in concurrerende landen op de voet te volgen.

 

Bron: Propertynl.com

Wat zijn volgens u de logistieke hotspots in Nederland?

Stem mee voor de Logistieke Kaart!

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel