nieuws

Logistiek centrum voor Groninger ziekenhuizen

Warehousing

Het nieuwe logistiek centrum Eemspoort voor UMCG en het Martini Ziekenhuis is geopend. Hier vindt onder meer de afhandeling en opslag van goederen van beide ziekenhuizen plaats zoals niet-steriele en steriele verbruiksgoederen, droge voeding, inkoopartikelen en bulk-opslag.

Logistiek centrum voor Groninger ziekenhuizen
Logistiek centrum Groninger Ziekenhuis

Het gebouw ligt op het bedrijventerrein Eemspoort. Het Logistiek Centrum is 5.000 vierkante meter groot en er werken er veertig mensen. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen met verschillende secties. Door het gebouw loopt een conveyor van 300 meter, palletstellingen voor 1.300 pallets, een reachtruck en een combitruck, doorrolstellingen en een hypermodern steriel magazijn.

 

Overcapaciteit 40 procent

Het gebouw heeft een overcapaciteit van meer dan 40 procent voor overige onderdelen qua opslag uit de ziekenhuizen en andere overheidsinstellingen in de regio. Tevens willen we graag samenwerken met logistieke dienstverleners en producenten. Tevens gaan we inkoopactiviteiten bundelen.

 

Twee jaar

“Het idee voor deze vorm van samenwerking tussen de ziekenhuizen dateert al van een aantal jaren terug”, vertelt Post, hoofd Logistiek in het UMCG en sinds 2003 als projectmanager verantwoordelijk voor de totstandkoming en ingebruikneming van dit centrum. “Maar blijkbaar was de tijd er toen nog niet rijp voor. Toch heeft dat idee mij niet meer losgelaten.”

Post ging met een paar collega’s aan de slag met het plan en op 5 oktober 2005 kon de eerste paal worden geslagen. “Het openingsfeest staat daarom gepland op 5 oktober van dit jaar. Een symbolische datum, maar ook een moment waarop we de operationele kinderziekten achter de rug hebben, zodat iedereen echt in feeststemming is.”

 

Centrum niet bijzonders

Toch is het centrum volgens Post niet bijzonder. “Wel bijzonder is zo’n centrum voor de gezondheidszorg. Een ziekenhuis investeert makkelijker in medische apparatuur dan in logistiek. Ons vak krijgt vaak niet de benodigde aandacht. Maar als er in het logistieke proces iets misgaat, kan dat zijn weerslag hebben in de operatiekamer. Tevens kunnen de exploitatiekosten dalen voor de ziekenhuizen.

Dit gebouw moet je zien als een uitvloeisel van een totaalconcept. Wat we willen is een integrale keten maken van het logistieke proces. Je moet voorkomen dat je teveel op voorraad hebt, want dat kost geld en ruimte.  Het zou mooi zijn dat op het moment dat een arts een katheter gebruikt, automatisch een nieuwe wordt besteld.”

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel