nieuws

Europese logistieke vastgoedmarkt kan rekenen op groei

Warehousing

Macquarie Goodman heeft onderzoek gedaan naar de Europese logistieke vastgoedmarkt in 2007. Naar aanleiding van het onderzoek voorspelt de vastgoedontwikkelaar dat de groei van de logistieke markt aan de rand van Centraal- en Oost-Europa zal doorgaan evenals de groei van de belangrijke havens in West- en Zuid-Europa.

Europese logistieke vastgoedmarkt kan rekenen op groei
Vooruitzichten voor Europese logistieke markt

Volgens het onderzoeksteam van Macquarie Goodman ziet het ernaar uit dat huurders hun eisen met betrekking tot ruimte gaan upgraden en hun intrek zullen nemen in grotere en efficiëntere gebouwen. Dit zal echter leiden tot een verdere marginalisering van de logistieke kernmarkten in Europa naarmate het oudere en kleinere vastgoed terug op de markt komt.

 

Minder bekende gebieden

Voor de bouw van grotere en moderne magazijnen zullen ontwikkelaars zich concentreren op minder bekende gebieden die meer aan de rand van de hotspots liggen. Dit komt door de strikte planningsregels en het toenemende tekort aan geschikte sites.

 

Stijging tweedehandse ruimte

Men verwacht dat de sector van de grondbanken zal toenemen in 2007, samen met een marginale toename van de speculatieve ontwikkelingsprojecten. Verder zou ook de herontwikkeling van enkele sites met tweedehandse ruimte die net terug op de markt is gebracht, kunnen stijgen. Deze eigendommen liggen meer centraal en in strategisch interessante gebieden.

 

Groei havens

De belangrijke havens in West- en Zuid-Europa zullen een groeigebied blijven, vooral die havens die beschikken over een diepe toegang tot de zee en plannen hebben om hun capaciteit uit te breiden. Ook secundaire luchthavens zullen meer aandacht krijgen van zowel huurders als ontwikkelaars.

 

Centraal- en Oost-Europa

Buiten de gedefinieerde Europese logistieke kernmarkt zal ook de groei van de logistieke markt aan de rand van Centraal- en Oost-Europa doorgaan. Zowel huurders als ontwikkelaars zullen maar al te graag uitwijken naar enkele van die randmarkten, vooral dan de nieuwe EU markten in Roemenië en Bulgarije.

 

Marktvooruitzichten

De druk op de winstmarges voor de huurders zal blijven bestaan, bij een eventuele inflatie van de huurprijzen zal dit een verhuizing als gevolg hebben.

De groei in de huursector in de eurozone zal zich herstellen, maar zal nog altijd onder het inflatieniveau liggen met een geraamde huurgroei op drie en vijf jaar van 0,9 procent en 0,8 procent per annum.

 

De totale return in de eurozone zal gemiddeld 8,3 procent bedragen op basis van drie jaar. De kapitaalgroei zal vanaf 2008 sterk dalen door de stabiliserende rendementen of in sommige markten zelfs helemaal stagneren. Naarmate de kapitaalgroei afneemt, zullen de investeerders zich steeds meer focussen op vastgoed met een gezonde inkomstenstroom, vooral in markten met betere vooruitzichten qua huurgroei.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel