nieuws

WMS-dag Nieuwe Stijl een dag vol discussie

Warehousing

De 12de WMS-dag was, afgaande op de reacties, een succes. De WMS-dag Nieuwe Stijl in Ede bracht meer discussie tijdens de themasessies in de ochtend- en middaguren. De dag werd afgesloten met een interview met Jumbo’s Karel de Jong én met een presentatie vol WMS-ontwikkelingen. Zie ook foto- en videoverslag.

WMS-dag Nieuwe Stijl een dag vol discussie
dit artikel bevat een foto-album

<onderaan bericht staan foto’s en videoverslag>

 

 

 

De WMS-dag nieuwe stijl had als opzet om meer dan vorige jaren tijdens de themasessies discussies los te weken en deze opzet slaagde. Praktijkcases en leveranciers werden in een sessie samengebracht, waarbij veel van de leverancierspresentaties prima aansloten op de praktijkcases waarmee de sessies startten.

 

Ontwikkelingen in de keten

De openingspresentatie van de WMS-dag werd gegeven door prof. dr. Mario van Vliet, global leader supply chain management van Capgemini. Volgens Van Vliet zijn twee belangrijke trends van dit moment de aandacht voor het Verre Oosten en de focus op betere service en kortere life cycles. Veel aandacht is er voor beter service en die service is ook van invloed op warehouse management. Van Vliet: “Met name value added services en crossdocking staan volop onder de aandacht van bedrijven. Aandacht voor het puur opslaan van goederen is een beetje aan het verwelken.” Ook blijkt dat veel bedrijven te maken hebben met ruimtegebrek in hun magazijn en daarom investeren in WMS-oplossingen.

 

Focus verschuift

Maar naast het hiermee kunnen opvangen van ruimtegebrek, verschuift de focus ook naar het beter gebruiken van functionaliteiten van WMS, iets dat volgens Van Vliet tot nu toe niet echt werd opgepakt. Naast die investering in nieuwe oplossingen wordt door de logistieke markt steeds meer prioriteit gegeven aan de hoeveelheid laaddocks die beschikbaar zijn. Van Vliet: “En als wordt gekeken wat logistici op dit moment als belangrijkste technologische ontwikkelingen beschouwen, dat zijn dat RFID en voice. SOA wordt ook wel genoemd, maar ik heb sterk de indruk dat velen niet precies weten wat deze technologie inhoudt.”

 

Mechanisatie

Aan het eind van de dag vertelde Karel de Jong van Jumbo over zijn plannen met het dc in Veghel. De Logistiek Manager van het Jaar 2006 gaf aan dat hij voor de toekomst mikt op mechanisatie. Een voorbeeld daarvan is de Universal Mixex Palletizer (UMP), een machine die colli in verschillen vormen en maten op rolcontainers kan stapelen. Jumbo neemt als eerste deze bijzondere innovatie in gebruik.

 

Na Karel de Jong gaf René van den Elsen van IPL Consultants een preview van een nieuw rapport over de WMS-markt. De meest opzienbarende conclusie: meer dan de helft van de bedrijven die een WMS gebruikt, zou achteraf niet hetzelfde pakket hebben gekozen. Dat gaf de deelnemers flink stof tot nadenken.

 

Themasessies vol discussie

De tien themasessies tijdens de WMS-dag waren onderverdeeld in acht verschillende thema’s. Klik hieronder op het thema voor een verslag van de sessie: 

 

Filmimpressie

(twee keer op play klikken om af te spelen)

 

Reageer op dit artikel