nieuws

Wehkamp showt succes e-logistiek

Warehousing

De transformatie die Wehkamp maakte van catalogus- naar internetretailer heeft gezorgd voor de nodige aanpassingen in het logistieke proces. “E-logistiek is niet alleen maar met pakjes schuiven.” Vijftig belangstellenden konden dit vorige week met eigen ogen aanschouwen tijdens de zesde Logistiek Insight in het Wehkamp dc in Dedemsvaart.

Wehkamp showt succes e-logistiek
Dagelijks gaan er bij Wehkamp duizenden artikelen over de sorter

Dagelijks gaan er bij Wehkamp
duizenden artikelen over de
sorter

Uit een assortiment van 22.000 artikelen wordt vandaag besteld en morgen uitgeleverd. De afgelopen jaren heeft Wehkamp dan ook geinvesteerd in een item- en een parcelsorter om alle items te kunnen handelen en bij de klant afgeleverd te krijgen.

 

Slaapkamer is paskamer

Vanuit het 32.000 vierkante meter metende dc worden jaarlijks 10 miljoen items verzonden. Maar er zijn ook aanzienlijk veel retouren. “Uw slaapkamer is uw paskamer”, zegt Paul Nijhof, directeur customer service & operations van Wehkamp. Er komen daarom jaarlijks 3,5 miljoen items retour. Ook deze retouren worden voor het grootste gedeelte allemaal gehandeld in Dedemsvaart.

 

Alleen de grote artikelen lopen via het dc in Maurik, waar een magazijn is ingericht van waaruit de grote artikelen, zoals wasmachines en meubels uitgeleverd worden. Selektvracht zorgt ervoor dat de bestellingen bij de klanten bezorgd worden. In Dedemsvaart werken 250 medewerkers die ervoor zorgen dat dagelijks de zendingen verzendklaar staan. Een interessant logistiek proces wat de aanwezigen tijdens de Logistiek Insight dan ook erg aansprak tijdens de rondleiding.

 

Fotoimpressie van de Logistiek Insight bij Wehkamp

[fotoalbum]

 

E-logistiek

“Met 5 miljoen pageviews per maand verwacht de klant perfectie,” zegt Jacob Otter, manager warehousing en distribution van Wehkamp. “E-logistiek is niet alleen maar met pakjes schuiven, maar is een aparte tak van sport.” De gehele Wehkamp keten werkt met Activity Based Costing. “Iedereen binnen Wehkamp weet wat het kost”, zegt Otter.

 

Stuurinformatie

De factor mens is voor Wehkamp heel erg belangrijk in het proces. Met de tool stuurinformatie kan Wehkamp realtime alle hoofdactiviteiten controleren. Wat doen medewerkers waar op dit moment? Met het onderdeel productie registratie per persoon (PRPP) volgt het bedrijfsbureau de productiviteit van de medewerkers. De afgelopen jaren is de productiviteit toegenomen en het ziekteverzuim gedaald van 11 naar 4,9 procent. Met behulp van een flexpool van vijftig personen wordt er flexibiliteit ingebouwd. Daarbij is de inzet van uitzendkrachten afhankelijk van het volume. Het aantal is de laatste jaren gestegen. Er wordt gestreefd naar een flexibele schil 70/30.

 

Eigen medewerkers flexibel

Ook van de eigen medewerkers verwacht Wehkamp meer flexibiliteit dan een aantal jaren geleden. “De openingstijden van het dc zijn verruimd en daardoor zijn met de vaste medewerkers ook nieuwe afspraken gemaakt. Er is daarbij veel aandacht voor de prive-omstandigheden van de individuele werknemer “, zegt Gert Kozijn, HR adviseur bij Wehkamp. “De competenties van de medewerkers worden vastgehouden door ze in te zetten op verschillende werkzaamheden.”

 

Meer foto’s en een verslag van de forumdiscussie in Logistiek 8 (verschijndatum 11 mei 2007).

 

Logistiek Insight is een serie bedrijfsbezoeken over personeelsbeleid van NDL, Tempo-Team en het vakblad Logistiek. Meer weten? Kijk in het dossier Logistiek Insight.

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel