nieuws

Jumbo Supermarkten onthult IT-strategie

Warehousing

Jumbo Supermarkten onthult IT-strategie
Jumbo onthult WMS-strategie

Tijdens de WMS-dag vorige week onthulde Jumbo Supermarkten dat het momenteel in India een WMS op maat laat ontwikkelen. Logistiek manager Karel de Jong: ‘We hebben voor onszelf een bepaalde IT-strategie uitgestippeld en daar bleek geen enkel standaard WMS-pakket op aan te sluiten.

De standaard WMS-pakketten die op de markt beschikbaar zijn, dekten slechts zeventig procent van de door Jumbo gewenste functionaliteit af. Het bedrijf ging op zoek naar een leverancier die middels co-development ook die andere 30% kon ontwikkelen. De keus viel op het Amerikaanse Lawson, die eerder ook het ERP-pakket LRO (Lawson Retail Operations) leverde aan Jumbo.

 

Wat maakt Jumbo zo bijzonder dat een standaard WMS niet past. Andere retailbedrijven kunnen hier toch ook mee uit de voeten.

De Jong: ‘Als je naar andere retailers gaat kijken dan zie je dat die ook vaak maatwerk hebben. Neem Albert Heijn Die werken officieel met standaard WMS-software van IMI maar ook daar is de software volledig toegesneden op de situatie bij AH.’

 

Welke eisen stelt Jumbo aan de WMS-software die Lawson gaat ontwikkelen?

De Jong: ‘Het gaat om drie dingen:

1) de software moet volledig realtime zijn

2) er moet ondersteuning zijn voor wat wij noemen workload balancing, dit is het optimaal verdelen van de werklast over verschillende locaties en

3) het systeem moet zelflerend zijn. Mensen die bij ons komen werken ontwikkelen gaandeweg meer skills en gaan als het goed is sneller en efficienter werken. De software moet dit proces kunnen ondersteunen.’

 

Gaat Jumbo ook zijn ERP-software vervangen?

‘Wij gebruiken momenteel het financieel pakket FIS 2000 van leverancier IBS. Dit pakket is helemaal naar onze wens ingericht en daar willen we graag aan vasthouden. Voor het aansturen van onze supply chain, van de winkel stroomopwaarts tot en met leverancier, gebruiken we momenteel al software van Lawson (LRO), het execution-deel dat nu op maat wordt ontwikkeld wordt hiermee geintegreerd.’

 

Wat gebeurt er met jullie systeem voor voicepicking? 

‘Deze wordt straks rechtstreeks aan het nieuwe WMS gekoppeld. De speciale interface die we eerder door Zetes hebben laten ontwikkelen kan dan komen te vervallen.’

 

Wanneer hoopt Jumbo live te gaan?

‘De software, die momenteel in India wordt gebouwd, zal in fases worden opgeleverd. Fase 1 zal in september klaar zijn. Dan gaan we vervolgens drie maanden testen en dan verwachten we vanaf januari volgend jaar live te gaan. De fases 2 tot en met 4 volgen in de loop van 2008.’

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel