nieuws

Zara spreekt op Spaanse Supply Chain Innovation Summit

Warehousing

De komende twee dagen wordt in Zaragoza de Supply Chain Innovation Summit 2007 gehouden. Op dit congres zullen bedrijven als Intel, IBM, Johnson & Johnson, Best Buy en DHL Exel hun toekomstige supply chain strategieën toelichten. Kees Verweij, TNO Mobiliteit & Logistiek, is hierbij en doet de komende dagen verslag voor Logistiek.nl.

Zara spreekt op Spaanse Supply Chain Innovation Summit
Plaza logistieke bedrijvenpark in Zaragoza

Eén van de belangrijkste sprekers op het Supply Chain Innovation Summit is de managing director of logistics van de Spaanse modeketen Inditex/Zara. Deze moderetailer is de laatste 30 jaar gegroeid als kool (ruim 4 miljard euro omzet in 2005) en heeft inmiddels 990 Zara winkels over de gehele wereld. Opmerkelijk hierbij is dat Inditex/Zara meent dat de nadruk op excellente logistiek essentieel is geweest voor het succes van het bedrijf.

 

Snelle cyclus

Zara was de eerste moderetailer die de hele cyclus van ontwerp naar productie tot winkelaflevering in 2 tot 3 weken kon doorlopen. Dit zorgde ervoor dat er razendsnel op nieuwe modetrends kon worden ingespeeld, en dat er veel minder producten in de uitverkoop hoeven te worden verkocht. Door deze succesvolle strategie maakt het bedrijf structureel 10 procent winst in een zeer concurrerende markt, en concurrenten als H&M, Benetton en Mango hebben deze strategie succesvol gekopieerd.

 

Bezoek aan dc Zara

Een van de kernonderdelen van de logistieke keten van Zara is het Plataforme Europa, een enorm cross-dock distributiecentrum van ruim 12,5 hectare op het Plaza logistieke bedrijvenpark hier in Zaragoza. Dit distributiecentrum is uitgerust met onder andere honderden kilometers aan kettingrails waar alle kleding hangend aan vervoerd wordt. A.s. vrijdag is er een bedrijfsbezoek aan dit distributiecentrum, en in een van de komende nummers van Logistiek en op Logistiek.nl kunt u hierover een uitgebreid verslag lezen.

 

Opkomende regio

Het is niet toevallig dat de Supply Chain Innovation Summit 2007 in Noord-oost Spanje gehouden wordt, want deze regio is behoorlijk in opkomst op logistiek gebied. Samen met het bedrijfsleven investeren de regionale overheden fors in state-of-the-art distributielocaties in Barcelona en Zaragoza. De regio probeert zich daarnaast ook te profileren als Gateway to Europe voor de distributie van producten uit Latijns-Amerika.

 

Kees Verweij doet verslag van Supply Chain Innovation SummitVerslag SCIS

De komende dagen houd ik u, namens TNO en Logistiek.nl, op de hoogte van de meest opvallende supply chain innovaties die op dit congres gepresenteerd worden. Reageren? Stuur een mail: kees.verweij@tno.nl

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel