nieuws

WMS-tak Fujitsu gaat zelfstandig verder

Warehousing

De logistieke divisie van Fujitsu Services heeft zich middels een management buy-out losgemaakt van het moederbedrijf. Vanaf vandaag start in Culemborg een nieuw bedrijf onder de naam Davanti Warehousing met Henk van Voorst en Ton van den Brink aan het hoofd. Het bedrijf gaat zich concentreren op het WMS-pakket MLS.

WMS-tak Fujitsu gaat zelfstandig verder
Henk van Voorst, COO van het nieuwe Davanti

Belangrijkste reden voor de management buy-out is dat logistiek niet langer een kernactiviteit was van Fujitsu Services. Het IT-bedrijf is vooral gespecialiseerd in het beheer van ICT-infrastructuren en het overnemen van ICT-diensten van klanten. WMS-implementaties vormden maar een klein onderdeel van alle activiteiten.

 

“Het implementeren van WMS-pakketten zijn projecten met een specifiek risico. Als Fujitsu dan aangeeft dat logistiek geen kernactiviteit meer is, bestaat de kans dat de rem op de noodzakelijke investeringen gaat”, aldus Van Voorst, die samen met Ton van den Brink verantwoordelijk is voor de management buy-out.

 

Voorwaarts

De naam Davanti betekent voorwaarts. “Dat is ook wat we willen, we willen de logistiek vooruit helpen”, stelt Van Voorst. Met het pakket MLS wil Davanti tegenwicht bieden aan Amerikaanse WMS-leveranciers als Manhattan Associates en RedPrairie. “Qua primaire functionaliteit – hoe richt je een magazijn in – zijn we verder dan deze partijen, terwijl de ontwikkelkennis voor projecten in Europa dichterbij is.”

 

Bang dat Davanti als kleine partij het moet afleggen tegen deze grote Amerikaanse softwarehuizen is Van Voorst niet. “In het verleden hadden zij ook al meer resources dan wij bij Fujitsu, maar dat is ons allerminst opgebroken.”

Ook de kracht van SAP vreest Van Voorst niet. “Er zijn massa’s bedrijven die SAP als ERP-pakket niet hoeven. Voor die bedrijven is de WMS-module va SAP meestal ook geen optie.”

 

Europa

Onder de vleugels van Fujitsu waren Van Voorst en zijn mensen al actief in onder meer IJsland, Frankrijk, Polen, Oekraïne, Engeland en Ierland. Niet alleen de Benelux, maar heel Europa is dus de markt waarop Davanti zich richt.

 

Naast logistiek dienstverleners, retailers, levensmiddelenbedrijven en farmaceutische bedrijven wordt de focus ook gericht op Aziatische producenten die hier een Europees dc vestigen. Davanti biedt hen een geïntegreerde oplossing voor douane- en logistieke activiteiten. Het Europese dc van JVC is hiervan een goed voorbeeld.

 

Cirkel is rond

Voor Van Voorst is de cirkel nu rond. In 1997 werd zijn bedrijf CPU overgenomen door ICL, dat later Fujitsu Services werd. Met CPU stond hij aan de wieg van het pakket MLS. Tien jaar later staat hij met hetzelfde pakket weer op eigen benen. “Voor mij persoonlijk is het een grote opluchting”, aldus Van Voorst.

 

De klanten merken er niets van, behalve dat Davanti dit jaar een nieuwe release uitbrengt. Onderdeel daarvan is een nieuwe userinterface, die gebaseerd is op Microsoft-technologie en er ongeveer uitziet als Outlook. Daarnaast zal de nieuwe versie gebaseerd zijn op SQL Server, de databasetechnologie van Microsoft. MLS is dan klaar voor service oriented architecture (SOA).

 

11 jaar ervaring

In Culemborg betrekt Davanti Warehousing een kantoor van 900 vierkante meter. Het bedrijf neemt alle 38 mensen van Fujitsu’s WMS-tak mee. “Het gaat om mensen met gemiddeld 11 jaar ervaring in deze markt. De teamleiders worden mede-aandeelhouders van de nieuwe firma”, aldus Van Voorst.

 

De leiding van Davanti is in handen van Ton van den Brink en Henk van Voorst. Van den Brink is voormalig directeur Retail & Logistics van Fujitsu Services en wordt de chief executive officer (CEO). Van Voorst was manager Logistic Solutions en wordt de chief operations officer (COO).

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel