nieuws

Vrieshuis van Partner Logistics slaat windenergie op

Warehousing

Stroom uit windmolens opslaan in vrieshuizen? Het lijkt een utopie maar gaat daadwerkelijk worden uitgevoerd in Europa’s grootste vrieshuis van Partner Logistics in Bergen op Zoom. TNO-medewerker Sietze van der Sluis, bedenker van deze innovatieve opslagmethode, en Bram Hage, directeur van Partner Logistics, vertellen over dit ambitieuze energieplan.

Vrieshuis van Partner Logistics slaat windenergie op
Pand van Partner Logistics in Bergen op Zoom

Hoe gebeurt de energieopslag?

“Wanneer er een overschot aan windenergie is, wordt het vrieshuis daarmee opgeladen. Dat houdt in dat de compressoren vol aangaan en de temperatuur in het vrieshuis daalt. Dit opladen gaat door totdat vanuit een economisch oogpunt een minimum temperatuur is bereikt. Als er een tekort aan energie is, wordt het vrieshuis ontladen. De compressoren worden stop gezet en de temperatuur loopt langzaam op, totdat de oorspronkelijke temperatuur is bereikt. Tijdens het ontladen wordt niet echt energie geleverd, maar het is wel zo dat de energie die normaal gesproken nodig zou zijn om het vrieshuis te laten werken, nu beschikbaar is voor andere toepassingen.”

 

Hoeveel windmolens komen er bij het vrieshuis?

“Dat onderzoeken we nog samen met Essent. Op dit moment is het plan om de bestaande zeven windmolens in het park Halsteren te gebruiken, inclusief de op handen zijnde uitbreiding naar acht stuks. Vervolgens worden er nog vier molens geplaatst dichter bij het vrieshuis van Partner Logistics zelf, maar vanwege allerlei vergunningen kan dat nog enige tijd duren.”

 

Tot wat voor een hoogte mag de temperatuur oplopen?

“De bovengrens is volgens de warenwet min achttien graden Celsius. De ondergrens is een economische ondergrens en ligt naar verwachting rond de min vijfentwintig graden. Bij nog lagere temperaturen werkt de vriescompressor steeds minder efficiënt, en wordt het voordeel uit de opslag teniet gedaan door het economische nadeel van de slechter presterende compressoren.”

 

Waarom meedoen?

Bram Hage: “Als logistiek dienstverlener hebben we oog voor duurzaam ondernemen. We zijn gaan deelnemen aan dit Europese project omdat de stijgende energie prijzen en de afhankelijkheid van energie leveranties ons grote zorgen baren.”

 

Dit interview is ook na te lezen in Logistiek nummer 5 van 23 maart op pagina 3

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel