nieuws

Raad van State: ‘Werkgever is verantwoordelijk bij bedrijfsongeval

Warehousing

De werkgever is schuldig ook als een werknemer door eigen roekeloos gedrag een arbeidsongeval veroorzaakt. Dat heeft de Raad van State deze week bepaald in een zaak over een ongeval bij een groenteverwerkingsbedrijf. De uitspraak kan gevolgen hebben voor twee heftruckongevallen en een ongeluk in een magazijn met dodelijke afloop.

Raad van State: ‘Werkgever is verantwoordelijk bij bedrijfsongeval
heftruckongeval

In het hoger beroep voerde de werkgever aan dat het ongeval was veroorzaakt door een stommiteit van de werknemer en dat hij daarvoor geen boete kon krijgen.

Een voorman raakte namelijk tijdens een experiment enkele vingertoppen kwijt in een transportband. De man wilde met de proef er achter komen hoe het kwam dat een andere werknemer eerder bijna met zijn hand bekneld raakte in de transportband. De Raad van State verwijst nu in haar uitspraak naar het Arbobesluit waarin staat dat schuld of opzet geen rol spelen bij een bedrijfsongeval. De werkgever van het slachtoffer is verantwoordelijk en moet nu alsnog aan de Arbeidsinspectie een boete betalen van in totaal achtduizend euro.

 

Heftruckongevallen

Deze uitspraak kan ook grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld twee recente heftruckongevallen en een dodelijk ongeval in een magazijn van een kaasfabriek. In het dc van DHL in Beringe raakte een vrouwelijke heftruckchauffeur gewond nadat ze in botsing kwam met een collega heftruckchauffeur. Deze laatste raakte met de voorvork de zijkant van haar heftruck. Door de botsing viel zij van haar heftruck. Bij een tweede ongeval in Heerenveen raakte een heftruckchauffeur gewond nadat een automobilist tegen zijn lading, een grote stalen balk, aanreed. Door de klap viel de balk van de vorken en kantelde de heftruck. De heftruckchauffeur stootte met zijn hoofd hard tegen de cabine en moest met hoofdletsel naar het ziekenhuis.

 

Dodelijk ongeval

Het dodelijke ongeval vond plaats in een magazijn van een kaasfabriek in Hoogeveen. Een aantal kisten van in totaal enkele duizenden kilo’s, gevuld met kazen, viel door onbekende oorzaak op een magazijnmedewerker. De man was op slag dood. De arbeidsinspectie onderzoekt de drie ongevallen en zal naar alle waarschijnlijkheid de werkgevers hoge boetes opleggen.

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel