nieuws

Prijzen houten pallets blijven stijgen

Warehousing

De houtprijzen in Europa zijn de laatste tijd flink gestegen en dat heeft geleid tot hogere palletkosten en een tekort aan houten pallets. Hoofdoorzaken van de prijsstijging zijn de aanhoudende hogere grondstofprijs als gevolg van vorige koude winters in Oost-Europa en de sterk toegenomen vraag vanuit Azië.

Prijzen houten pallets blijven stijgen
Prijzen houten pallets blijven stijgen

Dit meldde vakblad Transport+Opslag al eerder dit jaar. De vraag uit met name China, Japan en India overtreft daarmee nog steeds het aanbod en leidt tot deze prijsverhoging. De grondstof hout bepaalt voor 60 tot 70 procent de totale productiekosten.

 

Palletpool

Leverancier Chep geeft aan minder last te hebben van de prijsstijgingen. Het bedrijf maakt gebruik van een palletpool zodat materieel meerdere malen wordt gebruikt. Daarmee kan het bedrijf pallettekorten voorkomen en palletaanvoer garanderen. Chep beschikt over een grote wereldwijde pool van pallets en containers in 44 landen. Gezien de aard van de verleende poolingservice wordt het materieel bijna onbeperkt hergebruikt. In Europa beschikt Chep over een pool van ruim 120 miljoen pallets.

 

Recycling

Christophe Loiseau, senior vice president Chep Europa, geeft verder aan dat als alle wegwerpemballage wordt vervangen door Chep-materieel, de bedrijven die daar gebruik van maken, samen 6 miljoen ton afval minder naar de vuilnisbelt sturen. “Onze aandacht voor recycling heeft als extra voordeel voor klanten dat we, mede dankzij de pan-Europese inkoop van grondstoffen, de gevolgen van stijgende houtprijzen kunnen beperken, wat duidelijk niet het geval is bij pools voor blanke pallets.”

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel