nieuws

Koel- en vrieswereld in ban van koudemiddelen

Warehousing

Een groot deel van de koel- en vrieshuizen in Europa zal de komende jaren op zoek moeten naar nieuwe vriesinstallaties. De Europese Unie gaat steeds verder met het uitbannen van koudemiddelen die schadelijk zijn voor het milieu. Na de CFC’s moeten op 1 januari 2015 ook alle HCFC’s uit de vrieshuizen zijn verdwenen.

Koel- en vrieswereld in ban van koudemiddelen
De koel- en vrieswereld bijeen in Amsterdam

Koudemiddelen zijn vloeistoffen of gassen die in vriesinstallaties worden gebruikt om de lucht in koel- of vrieshuizen te koelen. Een aantal traditionele koudemiddelen zijn schadelijk voor de ozonlaag en worden daarom uitgebannen. Na de CFC’s zijn nu de HCFC’s aan de beurt. Dat werd duidelijk op het European Cold Chain Education Programm, een congres van de International Associaton of Refrigerated Warehouses (IARW) en de World Food Logistics Organization (WFLO). Het congres vond plaats op 5 februari in Amsterdam.

 

Verbod

“Vanaf 1 januari 2015 geldt er een verbod op gebruik van HCFC’s in koel- en vrieshuizen. De kans bestaat dat voor gebruik van deze koudemiddelen in industriële processen het verbod eerder ingaat. Niemand weet echter nog precies wat de EU met industriële processen bedoeld”, sprak Robert Heap, president van de Science & Technology Council van het International Institute of Refrigeration (IIR).

 

Carole Prier van de European Cold Storage and Logistics Association (ECSLA) vermoedt dat ook vriestunnels onder industriële processen vallen. “Het zou kunnen dat voor vriestunnels HCFC’s al in 2012 worden verboden”, aldus Prier.

 

Lekkages

HFC’s worden voorlopig nog niet verboden, maar wel worden de eisen aan gebruik van deze koudemiddelen een stuk strenger. Vanaf 4 juli van dit jaar moeten vriesinstallaties met meer dan 300 kilogram HFC’s elk half jaar worden gecontroleerd op lekkages. Vanaf 4 juli 2008 moet dat gebeuren door speciaal daarvoor gecertificeerde medewerkers. “Er is nu nog enige discussie over de controleprocedure en de certificeringseisen”, aldus Prier.

 

Alternatieve koudemiddelen

Als alternatieve koudemiddelen zijn CO2 en ammoniak (NH3) in opkomst. “In het voorjaar van 2006 hebben met succes weten te voorkomen dat ammoniak wordt geclassificeerd als een gevaarlijke, explosieve stof. Dat betekent dat voor gebruik van ammoniak niet de Atex-regels van toepassing zijn”, aldus Prier.

 

Op lange termijn kunnen vriesinstallaties die geheel zonder koudemiddelen werken een uitkomst zijn. Een voorbeeld daar van zijn vriesinstallaties op basis van magnetisme. “In potentie is dit een zuinigere en efficiëntere technologie dan de technologieën die nu gebruikt worden. Het is echter afwachten of deze belofte ook waargemaakt wordt”, legt Heap uit.

 

Nieuwe vrieshuizen

Op het congres was niet alleen aandacht voor koudemiddelen, maar ook voor logistiek. Twee nieuwe projecten sprongen in het oog. Het eerste is een nieuw hoogbouwmagazijn voor H.M. de Jong, waar pallets via een hangbaansysteem met gondels naar de hoogbouwkranen worden gebracht. Het tweede is een nieuw vrieshuis van Zandbergen, waar de verrijdbare stellingen worden bediend door een onbemande, lasergestuurde magazijntruck.

 

Lees meer over de vrieshuizen van:

 

Reageer op dit artikel