nieuws

VSL richt zich op producenten

Warehousing

De Vereniging van Stellingleveranciers (VSL) gaat voortaan alleen nog maar de belangen van producenten van magazijnstellingen en bordesvloeren behartigen. Tot nu toe bestond de VSL uit zowel producenten als importeurs. Nieuwe voorzitter is Leen-Pieter de Jong, directeur van Nedcon.

VSL richt zich op producenten
Leen-Pieter de Jong, voorzitter van de VSL

Voor de nieuwe koers is besloten omdat de belangen van producenten en importeurs te veel blijken te verschillen. Producenten zijn verantwoordelijk voor het product en de producteigenschappen. Daarnaast vinden de VSL-leden dat ze een voorbeeldfunctie hebben, zeker in eigen land. Ook is continuïteit van de bedrijfsvoering een belangrijk issue, gezien de grote aantallen werknemers. De VSL wil met de koerswijziging duidelijkheid scheppen in de markt.

 

Geen samenwerking

Met de BMWT, de branchevereniging waarbij hoofdzakelijk importeurs zijn aangesloten, is regelmatig gesproken over samenwerking, maar dat is op niets uitgelopen. “De belangen verschillen te veel, en als gevolg daarvan blijken er onverenigbare opvattingen te bestaan over de professionalisering van het vakgebied”, aldus Leen-Pieter de Jong, de nieuwe voorzitter van de VSL.

 

Nieuwe missie

De aangescherpte missie van de VSL bestaat uit twee delen:

  • Actieve ondersteuning van producenten van magazijnstellingen in Nederland bij de invulling van hun bijzondere producttechnische en maatschappelijke verantwoordelijkheid voortvloeiend uit Nederlandse wet- en regelgeving.
  • Vertaling van wet- en regelgeving naar normen en praktijkrichtlijnen, alsmede draagvlak creëren voor aanvullende maatregelen ter bescherming van leveranciers en afnemers.

 

Verantwoordelijkheid

De Jong licht de missie toe: “Stellingen zijn producten waarmee nu eenmaal ongelukken gebeuren. Als producenten voelen we niet alleen een wettelijke, maar ook morele plicht om voor veilige magazijnen te zorgen. De algemene wet- en regelgeving is echter niet altijd even duidelijk voor industriële magazijnstellingen. Wij vinden het onze taak om die regels helder te stellen en ons eraan te houden. Vandaar dat bedrijven alleen lid kunnen worden van de VSL als zij ook deelnemen aan het GSF-Keurmerk of TNO-certificaat, zodra dat voor dat stellingtype is gedefinieerd.”

 

Geen archiefstellingen

Een gevolg van de koerswijziging is dat archiefstellingen uit het aandachtsveld van de VSL zijn verdwenen. Vier aangesloten leveranciers van archiefstellingen zijn na goed overleg uit de VSL gestapt. Het gevolg is dat de VSL nu nog vier leden telt. Naast Nedcon en Hovuma zijn dat Magista en Space 2000.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel